2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Arannyal is üzletelt az új államfő, Sulyok Tamás régi cége

frisshirek.hu | 2024. február 29. - 08:30
Arannyal is üzletelt az új államfő, Sulyok Tamás régi cége

A hétfőn megválasztott köztársasági elnökhöz köthető boltokban aranyat, legót, sztereómagnót és italokat lehetett vásárolni német márkáért a kilencvenes évek elején. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság eddigi elnöke elismerte, hogy MLM-szerű hálózatot működtetett, de szerinte minden jogszerű volt, és nem okozott veszteséget senkinek.

A HVG írta meg elsőként, hogy piramisszerű kereskedelmi és marketinghálózatot működtetett a rendszerváltás idején Sulyok Tamás. A cikk szerint a hétfőn megválasztott köztársasági elnök 1989-ben alapította első cégét, a Selco Kft.-t, amely egy addig Magyarországon ismeretlen kereskedelmi formára, a direkt marketingre állt rá.

A szegedi cég így reklámozta magát 1990-ben a Délmagyarország című lapban:

A piramis csúcsán a témamenedzser, alatta a területfelelősök, akik kialakítják a maguk egy- vagy többlépcsős munkatársi hálózatát.

Ehhez a módszerhez hozzátartozott, hogy „hagyományos értelemben véve nincs munkabér, az árrésből mindenki meghatározott arányban részesedik”.

A vállalkozásnak valutás boltjai is voltak országszerte, ahol aranyat, legót, sztereómagnót és italokat lehetett vásárolni német márkáért. Problémájuk abból lett, amikor az aranyat nemcsak a boltokban, hanem ügynökökkel is elkezdték árusítani, engedély nélkül. A Veszprémi Napló írta meg 1992-ben, hogy a pénzügyőrök ezért bezáratták az aranybazárt.

Az Alkotmánybíróság sajtóosztálya azt közölte, hogy

a cég tevékenysége nem hasonlítható piramisjátékhoz, hanem a manapság is népszerű MLM-elven működött az értékesítési tevékenysége. Sulyok Tamásnak nincs tudomása arról, hogy a vállalkozás miatt bárkinek jogszerűtlenül vesztesége keletkezett volna

– írták a sajtó megkeresésére.

Hozzátették, abban az időben az ügyvédi és a vállalkozó tevékenység nem különült el élesen egymástól, Sulyok Tamás végül idő hiányában hagyott fel a vállalkozói tevékenysége nagy részével. Titanic Tanácsadó és Szolgáltató kft nevű cége azonban a HVG szerint még az alkotmánybíróvá választásakor is megvolt. Sulyok Tamás 1993-ig volt a Selco ügyvezetője, közben több vállalkozást is gründolt hasonló néven (Selco Gold, Selco Trade, Selco TWG).

Sulyok egyébként a privatizációban is lehetőséget látott, a Selco Kft.-vel az egyik alapítója volt az Arbiter Vállalkozásfejlesztő és Vagyonkezelő Rt.-nek, amely az Állami Vagyonügynökséggel kötött keretszerződés alapján megkapta azt a jogot, hogy részt vegyen az átalakulás előtt álló vállalatok önprivatizációjának lebonyolításában.

Az RTL Híradó megkérdezte a Fideszt is, hogy Sulyok Tamás jelölése előtt tisztában voltak-e korábbi üzleti tevékenységével, de nem kaptak választ.


Fotó: MTI