2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Jön a kék lap a fociban

frisshirek.hu | 2024. február 28. - 09:30
Jön a kék lap a fociban

A sárga és a piros közé ékelődne.

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton dönt arról, hogy tesztelni kívánja-e az időbüntetést magával vonó kék lapot. Az ötlet nem újkeletű, mivel az amatőr fociban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót.

A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, mint ahogy egy sárga és egy kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás grállovagjainak is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség – tisztelgésül a sportág gyökerei előtt –, továbbá négy főt delegál a nemzetközi szövetség, a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat.

Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást. Ami a reakciókat illeti, erősen megosztó az ötlet. A Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool edzője úgy vélekedett, hogy a kék lap számos vitát indíthat el.

Elsőre nem tűnik valami fantasztikus ötletnek. Már hallom is a problémákat: ez most kék lap volt? Vagy csak sárga? Tíz percre leküldik azt, akit a régi szép időkben simán kiállítottak

– sorolta Jürgen Klopp, kiemelve, hogy a játékvezetőket is elbizonytalaníthatja a bonyolultabb ítélkezés.

A német szövetség játékvezetői bizottságának elnöke, Lutz Michael Fröhlich viszont nyitott az újításra.

Szerintem pozitív változást hozhat a kék lap, mivel a bíróknak még egy eszköz van a kezükben olyan esetekre, amikor nem lehet százszázalékos bizonyossággal besorolni egy szabálytalanságot

– fejtette ki a főbíró, akit a Világgazdaság idézett.