2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Háború és energiaválság ide vagy oda, a legvagyonosabb magyarok tovább gazdagodtak

frisshirek.hu | 2024. február 28. - 10:00
Háború és energiaválság ide vagy oda, a legvagyonosabb magyarok tovább gazdagodtak

40 százalékkal gyarapodtak.

Mintegy 660 millió forint befektetés, közel egymilliárdnyi ingatlan, ennek dupláját érő vállalkozás és közel ötszáz millió forintnyi pénz külföldön: így néz ki egy felső tízezerhez tartozó család ma Magyarországon.

Az APELSO csoport felmérése szerint ők birtokolják a magyar lakosság teljes, örökölhető vagyontömegének mintegy 15 százalékát, ennek a családonként átlagosan mintegy 4,1 milliárd forintos összvagyonnak közel a felét (48 százalékát) teszi ki a cégtulajdon és 24 százalékát a magántulajdonú ingatlan. További 16 százalékát itthon, 12 százalékát pedig külföldön kezelik – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt három év kihívásai – így elsősorban a recesszió, a háborús konfliktusok, az energiaválság és a dráguló finanszírozás – ellenére a legvagyonosabb családok mintegy 40 százalékkal gazdagodtak.

Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa múlt el 55 éves, néhány éven belül égető kérdéssé válik a generációváltás.

Ezek a cégek ugyanis összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, együttesen 6 381 milliárd forintos nettó árbevételt és 751 milliárd forintos adózott eredményt produkálnak

– mutatott rá Kállay András, az APELSO Trust partnere. 

Fotó: Pexels