2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Terjed a lepkehimlő az óvodások között

Tirex | 2024. február 25. - 15:00
Terjed a lepkehimlő az óvodások között

Várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket.

Egyre több a lepkehimlős óvodás, írja az Infostart nyomán a Telex. Egy házi gyermekorvos a gyerekszoba.hu-nak megerősítette, hogy Óbudán, a praxisában valóban sok az ilyen jellegű megbetegedés. A betegségtől nem kell megijedni, nem jár súlyos tünetekkel.

Több lap szerint is szerint egyre több a lepkehimlős óvodás.

Dr. Adonyi Nóra házi gyermekorvos elmondta, az ő praxisában, Budapest III. kerületében valóban sok a hasonló megbetegedés.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádióban megerősítette, hogy a lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel.

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál.

A szakértő hozzátette, miután a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat, ezért, ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon – amelyek általában alig viszketnek –, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

A lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta Havasi Katalin. A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta. Jó hír viszont, hogy a lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek.

A lakosságnak több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen és általában kisgyerekkorban. A lepkehimlő alapesetben gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz – ajánlotta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Kiemelt fotó: Wikipédia