2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Meghalt Alekszej Navalnij

frisshirek.hu | 2024. február 16. - 14:00
Meghalt Alekszej Navalnij

A bebörtönzött ellenzéki politikus 47 éves volt.

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin elnök éles hangú bírálója – közölte az orosz büntetés-végrehajtás nyomán a HVG.

"Navalnij egy séta után rosszul lett. A kiérkező orvosok megállapították a halálát" – áll a szűkszavú közleményben.

Navalnij 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton. A mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint Novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

A politikust hazatérése után, 2021 januárjában börtönözték be, eredetileg szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt ítélték 12 év börtönre. Tavaly augusztusi tárgyalásán ezen felül bűnösnek találták szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges tevékenységek finanszírozásában és számos más bűncselekményben, és további 19 évnyi fegyházra ítélték.

Tavaly decemberben Navalnij ügyvédei több kísérletet is tettek arra, hogy bejussanak a két Moszkva melletti büntetőtelepre, amelyekben a férfit addig őrizték, de azt a tájékoztatást kapták, hogy egyikben sincs. Később kiderült, hogy az ellenzéki politikust Oroszország legeldugottabb börtönkolóniájába, a Jamal-Nyenyec Autnóm Körzetben található 3. számú büntetőtelepre szállították át, ahonnan azt üzente, jól van. Szövetségesei ennek ellenére agodalmuknak adtak hangot, mondván, súlyos egészségi problémákkal küzd.

Navalnij támogatói végig azt állították, hogy letartóztatása és bebörtönzése politikai indíttatású kísérlet arra, hogy elnyomják Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni kritikáját.

Fotó: MTI