2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Az Operaház főigazgatója kihúzatta a Mészáros nevű szereplőt egy előadás szövegkönyvéből

frisshirek.hu | 2024. január 21. - 18:00
Az Operaház főigazgatója kihúzatta a Mészáros nevű szereplőt egy előadás szövegkönyvéből

Ókovács Szilveszter szerint akkor is így járt volna el, ha például Bajnai, vagy Klára névről lett volna szó.

Kihúzatott Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója egy előadás szövegkönyvéből egy Mészáros nevű szereplőt, idézte fel a 2021-es esetetet Veiszer Alinda műsorában Tarnóczi Jakab, a darab rendezője a 24.hu szemléje szerint.

Már két hónapja próbáltak az olvasópróbán elfogadott szövegkönyvvel, amikor valaki szólt Ókovácsnak, aki ezután bekérette a szövegkönyvet. A rendező állítása szerint ezután a főigazgatótól kapott egy olyan verziójú szöveget, amelyben lila színnel szerepeltek a módosítási javaslatok.

A rendező szerint Ókovács módosította a darab áthallásos részeit, még a tarló szó sem szerepelhetett abban, nehogy Tarlós István korábbi főpolgármester jusson a nézők eszébe. El kellett búcsúzni egy gyémántgyűrűs jelenettől is, mert Mészáros Lőrinc Várkonyi Andreának adott ajándékára utalhatott.

Az úrhatnám polgár című Molière-darabról van szó amúgy: ennek alaphelyzete az, hogy egy hirtelen meggazdagodott, kulturálatlan ember elkezd urizálni és dirigálni.

A Telexnek Ókovács azt írta az esetre reagálva, hogy nem cenzúrázta a szövegkönyvet, és Tarnóczit alapvetően rendezni kértük, nem akármilyen szöveget írni, azt Molière már megtette.

Ha másik magyar milliárdos lett volna kéretlen céltáblává, és/vagy például egy Bajnai nevű színész került volna „véletlenül” ebbe a helyzetbe, vagy valaki folyton Klárát kiabálna Kleopátra helyett, esetleg feltűnik egy márki, aki folyton zajong, azt is kiszedetem

– közölte a lapnak nyilatkozva Ókovács Szilveszter.

Fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház