2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 4o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Az igazgatón múlik, taníthat-e bárki matekot

Szolga Bálint | 2024. január 17. - 17:00
Az igazgatón múlik, taníthat-e bárki matekot

A döntés az iskolaigazgatók kezébe kerül.

A státusztörvény januártól hatályos végrehajtási rendelete miatt az általános iskolák alapvetően alsós (1–4. évfolyamos) osztályaiban dolgozó tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra.

A változással kapcsolatban korábban a Népszava kereste a Belügyminisztériumot, viszont csak annyi választ kaptak, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget. A lap szerint

a tavaly december végéig érvényes szabályozás erre valóban lehetőséget adott, ám abban az is szerepelt, hogy felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító oktathat. Az új szabályozásból ez már kimaradt.

Most a HVG kérdezte meg a Belügyminisztériumot, hogy tévedésből hagyták-e le a végzettségre vonatkozó feltételt, vagy innentől tényleg taníthat bárki matekot, természettudományos tárgyat, magyart, nyelvet és történelmet; ha nem, akkor nem gondolják-e, hogy túlzottan leromlik az oktatás minősége; továbbá azt is, hogy a tanítók kapnak-e kiegészítő képzést, hogy felsőbb évfolyamokat is hatékonyan taníthassanak. Kérdéseikre a Belügyminisztérium megismételte a már a Népszavának is megküldött választ, miszerint „a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és 6. évfolyamokon, az új szabályozás ezt a lehetőséget bővítette ki”. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy

„a lehetőség annyit jelent, hogy ha az iskolai igazgatója úgy értékeli, hogy a tanulóknak a legjobb minőségű oktatást az adott tanító szakos kolléga nyújthatja, akkor megvan a lehetősége arra, hogy az óra megtartására az érintett tanítót jelölje ki. Amennyiben a tanító a feladatra nem alkalmas, akkor az igazgató nem fogja a felső tagozaton óratartásra felkérni.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban tiltakozott a lépés ellen, Nagy Erzsébet ügyvivő azt ígérte, hogy a Maruzsa Zoltán államtitkárral folytatódó tárgyalásaikon ezt a kérdést is felvetik majd.

Fotó: Pixabay