2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij békekonferenciát szervez Svájcban

Tirex | 2024. január 16. - 12:00
Zelenszkij békekonferenciát szervez Svájcban

Zelenszkij kijelentette, mindenkit várnak majd, aki Ukrajna szuverenitását tiszteletben tartja.

Ukrajnával foglalkozó, magas szintű globális békekonferenciát fognak tartani Svájcban - jelentette be hétfőn Bernben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Viola Amherd svájci államfő.

Dátumról egyelőre nem tettek említést, de a két vezető azt közölte, hogy az esemény szervezését azonnal elkezdik. A "békecsúcs" megrendezését az ukrán elnök kérésére vállalta Svájc - hangzott el.

Zelenszkij újságírók előtt kijelentette, Kijev elképzelése szerint Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában. Az ukrán elnök hangsúlyozta, a békekonferenciára minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve szeretnék, ha az úgynevezett Globális Dél országai is képviseltetnék magukat.

A tervezett békekonferencia formátuma annak a Kijev által előterjesztett tízpontos béketervvel foglalkozó korábbi négy tanácskozásnak a mintáját követné, amelyet 2023 tavasza óta tartottak Dániában, Szaúd-Arábiában, Máltán, illetve legutóbb vasárnap Davosban - írja az MTI.

Zelenszkij hétfőn érkezett Svájcba, hogy részt vegyen a davosi Világgazdasági Fórumon és svájci tisztségviselőkkel tárgyaljon.

Kiemelt fotó: Facebook