2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Orbán is kapott újévi üzenetet Putyintól

frisshirek.hu | 2023. december 31. - 08:00
Orbán is kapott újévi üzenetet Putyintól

Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek kormányfőjét felköszöntötte újévi üzenetében Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Putyin a szokásos újévi jókivánságait – a „nehéz nemzetközi helyzetre tekintettel” – ezúttal nem a világ vezetőinek címezte, hanem elsősorban a hozzá hűséges, illetve barátságosnak tartott országok állam- és kormányfőinek, valamint a pápának. A címzettek listáján összesen 25 ország vezetői szerepelnek.

A Kreml honlapján oroszul közzétett levélben az orosz elnök - Orbán Viktoron kívül - a térségünkből csak Alekszandar Vucsics szerb államfőt tüntette ki jókivánságaival. A címzettek között van a volt szovjet tagköztársaságok többsége (Abházia, Azerbajdzsán, Belarusz, Dél-Oszétia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán), valamint Szíria, Törökország és Dél-Afrika, további 5 amerikai (Brazília, Bolívia, Kuba, Nicaragua, Venezuela) és 4 ázsiai ország (India, Kína, Laosz és Vietnam) vezetői.

Az orosz államfő - aki már két éve ostromolja seregeivel Ukrajnát - talán legbizarrabb üzenetét Ferenc pápának címezte – jegyzi meg a hvg.hu. Putyin ebben elismeri a szentatya elkötelezettségét a humanizmus és az igazságosság értékei iránt, és „reményét fejezi ki, hogy fáradhatatlan munkája továbbra is a békét, a harmóniát és a népek közötti kölcsönös megértést fogja előmozdítani”.

Orbán Viktornak az orosz elnök azt üzente, hogy

a nehéz nemzetközi helyzet ellenére sikerült fenntartani az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját.

Putyin egyben megerősítette a konstruktív és pragmatikus együttműködés folytatásának szándékát, amely lehetővé teszi „fontos közös gazdasági projektek megvalósítását”.

Az üzenet önmagában is gesztusértékű, hiszen a Kreml hivatalosan Magyarországot is „barátságtalan országként” tartja nyilván, ahogy az Amerikai Egyesült Államokat és az összes EU-tagállamot, amely képviselői megszavazták az Oroszország elleni háborús szankciókat.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor