2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Fehérorosz karácsony: vodka, kutia és némi atomtöltet telepítés

Zimon András | 2023. december 26. - 20:00
Fehérorosz karácsony: vodka, kutia és némi atomtöltet telepítés

Vlagyimir Putyin orosz elnök még a tavasszal jelentette be, hogy taktikai nukleáris fegyvereket telepít Belaruszba, júniusban megérkeztek az első szállítmányok, mostanra pedig már be is fejeződött a telepítés.

Mindez komoly aggodalmat kelt Lengyelországban és a térség más államai, így a baltiak körében, írta meg a 444.hu.

Alekszandr Lukasenko szerint a cél a NATO-tag Lengyelország agressziójának megfékezése. A belarusz elnök korábban azt mondta, hogy a taktikainak minősített fegyverek közül néhány háromszor erősebb, mint az USA által 1945-ben Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák.

Putyin a telepítést tavasszal azzal indokolta, hogy azt Belarusz kérte, bár ennek sok jelentősége nincs. A kilencvenes évek óta az első eset, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket telepítenek az országon kívül.

De mi az a taktikai nukleáris fegyver?

A mai atomfegyverek nagy része Teller–Ulam-elrendezésű hidrogénbomba, amelyben egy elsődleges, nukleáris hasadási reakciókból energiát nyerő atombomba indítja be a fúziós üzemanyagot tartalmazó másodlagos szerkezetet, ami az atommagok egyesülésével járó termonukleáris fúziót és elképesztő mértékű energiafelszabadulást okoz. Közös jellemzőjük, hogy tölteteiknek viszonylagosan alacsonyabb a robbanóereje, valamint hogy rövidebb (általában 500 kilométer alatti) hatótávolságú rendszerek szállítják őket célpontjukhoz. A taktikai fegyverek kevesebb mint 1 kilotonnástól 50 kilotonnásig terjedhetnek, így könnyen nagyobb pusztító erejük lehet, mint a Hirosimánál bevetett 15 kilotonnás atombombának. 

Fotó: wikipédia