2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 13o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Ha szerencsések vagyunk, ma ismét láthatjuk a sarki fényt

Tirex | 2023. december 16. - 15:00
Ha szerencsések vagyunk, ma ismét láthatjuk a sarki fényt

Éjjel éri el a Földet az évtized eddigi legnagyobb napkitörése.

Nagy része elkerüli bolygónkat, viszont ismét esély nyíilik a sarki fény felcsillanására.

A NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája a legmagasabb kategóriába sorolt, X-osztályú napkitörést észlelt december 14-én, azaz csütörtökön, a statisztikák szerint 2017 szeptembere óta ez a legerősebb ilyen dokumentált jelenség — adta hírül az Időkép.

A napkitörések során sokmillió tonna plazma lökődik ki központi égitestünkből, amikor ez elkapja a Földet, akkor szoktak problémák adódni. A 2017 szeptemberében bekövetkezett napkitörés például erős geomágneses viharokat okozott, és Dél-Amerikában két órára megbénított minden rádiós kommunikációt és adatátvitelt.

A koronakidobódás nagy része most elkerüli bolygónkat, így erősebb geomágneses viharoktól nem kell tartani. A vasárnap hajnalban érkező töltött részecskék a magas északi szélességi fokokon azonban mint mindig, ezúttal is látványos sarki fényt eredményeznek majd. Hogy Magyarországon is megfigyelhető lesz-e az északi fény, egyelőre még nem tudni, de van esély rá.

Erre utal a KP-indexre vonatkozó előrejelzés is, amely szerint vasárnap hajnalban közel 6-os lesz a KP-index. Ilyenkor derült, tiszta idő esetén észak felé néző éjjellátó kameráinkon már jó eséllyel felcsillan a sarki fény. Bízzunk benne, az időjárás ezúttal kedvezni fog, a legtöbb helyen alig lesz felhő fölöttünk az éjszakai órákban, csupán északkeleten és délnyugaton válhat ködössé a levegő, illetve képződhet alacsony szintű rétegfelhőzet.

Kiemelt fotó: Időinfó-Metkép/Facebook