2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Putyin bejelentette, hogy jövőre is indul az orosz elnökválasztáson

frisshirek.hu | 2023. december 08. - 20:00
Putyin bejelentette, hogy jövőre is indul az orosz elnökválasztáson

Az ukrajnai háborúban harcoló katonák egy csoportja előtt jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy 2024-ben ismét indul elnökválasztáson.

Az eseményen Putyin a legmagasabb katonai kitüntetést, az Oroszország Hőse díjat adományozta Artem Zogának, az egykori Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban született alezredesnek. Hivatalosan ő kérte ismét indulásra az elnököt – jelentette a Reuters.

Nem titkolom, hogy korábban másmilyen gondolataim voltak, de most itt az idő, hogy döntsek. Elfogadom, hogy nincs más út (...) Indulok az elnöki posztért.

– fogalmazott a háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt nemzetközi körözés alatt álló orosz elnök.

A moszkvai parlament felsőháza csütörtökön írta ki az orosz elnökválasztást jövő év március 17-re. Tegnap még Putyin nem jelentette be indulását, csak Igor Girkin, aki a donyecki szeparatizmus egyik vezetője. Mellette még várhatóan más áljelöltek is indulnak majd, hogy a demokratikus választások látszatát keltsék, de az orosz elnök egyedüli valódi ellenfele Alekszej Navalnij lehetne, akit egy koncepciós eljárásban több évtizedes börtönbüntetésre ítéltek – jegyzi meg a Népszava.

Putyin már az előző elnökválasztási győzelmével is Oroszország második leghosszabb időn át hatalomban lévő modern kori vezetője lett Sztálin után. A most bejelentett döntésével a jelenleg 71 éves politikus legalább 2030-ig biztosan hivatalban marad.

Fotó: Commons Wikimedia