2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Tovább a putyini úton - Orbán nem kér az ukrán EU-csatlakozásból

Zimon András | 2023. december 01. - 10:00
Tovább a putyini úton - Orbán nem kér az ukrán EU-csatlakozásból

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggel interjút, amit azzal kezdett, hogy bár szerinte „korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez”, de azért komolyan kitért arra a kérdésre, hogy mi a helyzet Ukrajna EU-s tagságáról való tárgyalásokkal.

„Arról van szó, hogy mi vagyunk az Unió, az nem Brüsszelben van, ott a bürokraták vannak, az Unió itt van Budapesten, meg Párizsban” – kezdte Orbán, aki azzal folytatta, hogy „Ukrajna csatlakozásának tárgyalása nem esik egybe a magyar nemzeti érdekekkel”.

„Ezt az ügyet nem szabad napirendre tűzni” Orbán szerint, mert „előre lehet tudni, hogy nem lesz egyetértés”. Majd a háborúról is beszélt, és elmodta a szokásosakat, például hogy „nem a háborút kéne finanszírozni, hanem a tűzszünetet”. Egyébként is úgy gondolja, hogy „ha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az mindenképpen történjen a költségvetésen kívül”. Erről a témáról gyorsan sikerült ráfordulnia a Nemzeti Konzultációra, amiről Orbán annyit mondott, hogy „mindenki azzal főz, amije van, ez intellektuális értelemben is igaz”. Ezután egy focis hasonlattal élt, miszerint az ő „mankóinak tekintélyes része a sportból jön”, és úgy látja, hogy „van, hogy11 ember nem elég egy mérkőzés megnyeréséhez, és néha 12 ember kell”. Szerinte ma ez a helyzet, és emiatt „a magyar kormány harcolni fog, nehéz csatában vagyunk”.

Majd azzal folytatta, hogy szerinte „a történelmünknek két tanulsága van”, az egyik, hogy „körülöttünk mindig is nálunk nagyobb birodalmak voltak, amiknek nagyobb az étvágyuk, belénk akartak harapni, mi pedig azt a taktikát választottuk, hogy próbálunk a temetésükön részt venni”. Orbán szerint „a második fontos tanulsága, hogy itt vagyunk 1100 éve, ugyanazon a területen, és 1100 év alatt magunknak és a világnak is bebizonyítottuk, hogy hogyan kell ezt a területet berendezni, kialakítani a gazdaságát és külpolitikáját”, így szerinte „nincs szükségünk arra, hogy megmondják, hogyan éljünk, azt majd mi eldöntjük. Ez a szuverenitás lényege”.

Forrás: 444.hu

Fotó: Wikipédia