2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A postavezető lenyúlta az ügyfelei pénzét, több milliós a kár

Tirex | 2023. december 01. - 14:00
A postavezető lenyúlta az ügyfelei pénzét, több milliós a kár

Győrsövényházán bezárták a postát, egy darabig biztosan nem nyit majd ki.

Bombaként robbant a Rábaközben a hír, hogy a győrsövényházi postán nincsenek meg az ügyfelek értékpapírjai, amelyek sok éven át rendesen kamatoztak, - adta hírül a Telex.

A hozammal nem is volt baj, sőt, eddig még a tőkével sem. A baj akkor kezdődött, amikor valaki nem ugyanannál a postavezetőnél akarta felvenni a pénzét, és azt a választ kapta, hogy azt már kivették. Azóta legalább ötven károsult is lehet. A héten hallgatta meg zárt ajtók mögött a posta biztosítója az érintetteket a győrsövényházi közösségi házban.

A mintegy 800 lelkes Győrsövényházának egészen mostanáig saját postahivatala is volt, ami Bezi és Fehértó lakosait is fogadta, a szomszédos községekben ugyanis csak mobilposta-szolgáltatás működik.

A győrsövényházi postát mintegy tíz éve egy hatvanhoz közel járó asszony vezette, akit mindenki a keresztnevén ismer.

Mindenki szerette a postavezetőt, és megbíztak benne, sőt, még hálásak is voltak neki azért, hogy postapartnerként tovább működtette a hivatalt, ami máskülönben fél éve bezárt volna.

Bizalmi volt vele a helyiek kapcsolata – egészen mostanáig. Nemrég ugyanis váratlanul bezárt a hivatal, és kiderült: a Magyar Posta lépése mögött súlyos ügy állhat.

November 20-án jelentek meg a postaellenőrök a faluban, és még aznap jelezték, hogy a hivatalt bezárják, onnantól mobilposta-szolgáltatás lesz, mondta Hokstok Imre, Győrsövényház polgármestere a Telexnek.

Nem örültünk ennek, hiszen büszkék voltunk, hogy nálunk működik a postánk, ez a helyzet azért visszalépést jelent.

A községvezetőt elmondása szerint a Posta igazgatója kereste meg a segítségét kérve, hogy a falu helyszínt adjon az esetlegesen érintett ügyfelek meghallgatásához.

Az eddigi információk szerint ötvennél is több ügyfél futhat a pénze után. Ők mindannyian a helyi postahivatalban vásároltak értékpapírokat, de a befektetett forintjaiknak nyoma veszhetett.

A helybéliek megbíztak a postát vezető hölgyben, olyannyira, hogy szinte bárkit rá tudott beszélni a tartós lekötésekre.

A hozamokat mindig annak rendje és módja szerint megkapták az egyre bővülő körbe tartozó győrsövényháziak, beziek, fehértóiak, rábacsécsényiek és kisbabotiak is, senkiben nem ébredt gyanú. Megszokták, hogy ha valaki a tőkét is ki akarta venni, és jelentősebb volt az összeg, akkor azt kapta válaszul, hogy ennyi pénz jelenleg nem adható ki, jöjjön vissza másnap.

Családias kis postánál ennyi rugalmasság mindenkinek belefért, és amikor az ügyfél visszajött, megkapta a pénzét.

Az egyik vendéglátóhely dolgozója úgy tudja: a dolog azután bukott ki, hogy a hölgy összeveszett egyik ismerősével, akinek szintén jelentős lekötését kezelte.

Ez az ügyfél ezután nem nála akarta kivenni a pénzt. Az illető átutazott a közeli kisváros, Lébény postájára, csak azért, hogy ne találkozzon a postásnővel.

Lébényben viszont a postás közölte, hogy a nyilvántartásukban nincs ilyen papír. Azaz volt, de már kivették.

A lébényi eset híre futótűzként terjedt a tóközi falvakban, és mindenki megrohanta a postahivatalt. Akadt, aki a hideg ellenére biciklire pattant, hogy megtudja, megvan-e az értékpapírja. Egy férfi a tüzelőre szánt 300 ezer forintját még ki tudta venni, de volt egy másik lekötése is, amit már hiába keresett.

Különböző összegek repkednek arról, mekkora lehet a teljes kár, de ennek megállapításától még messze vagyunk. A hiányzó összegekről egyelőre nincs hivatalos információ, és ilyenkor a károsultak sem egyszerre jelentkeznek.

A faluban megkérdezettek mindenesetre tudtak olyanról, akinek 200-400 ezer forintos befektetése veszett el, de jellemzőbbek lehetnek a millió fölötti összegek.

Volt olyan, aki az egész családjának vett életbiztosítást több mint tízmillió forint értékben, és most azzal szembesült, hogy nincs meg a pénz.

Egyenlőre még nincs szó bűncselekményről, legalábbis nyomozás még nem indult.

Amennyiben a vizsgálat során bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja merül fel, úgy társaságunk feljelentést tesz az illetékes nyomozóhatóság előtt, amelynek feladata lesz a visszaélés büntetőjogi megítélése, a keletkezett kár megállapítása, a gyanúsítás és egyéb nyomozati cselekmények elvégzése. A vizsgálatok lezárultáig nem áll módunkban nyilatkozni

– írták a közleményükben.

A faluban megkérdezett emberek szerint nem utalt igazán semmi arra, hogy a posta vezetője anyagilag feltűnően gyarapodott volna az elmúlt időben. Sem az autója nem volt túlontúl hivalkodó, sem a családi háza vagy a kertje. Eleve jómódú az egész család, a hölgy férje egy sikeres vállalatnál dolgozik. Az asszony tavaly 150 méterre a postától nyitott egy boltot, ahol minőségi, kézműves élelmiszertermékeket is árul két alkalmazottal. A károsultak most bojkottal büntetik a kereskedést.

Kiemelt fotó: Győrsövényház/Facebook