2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A környező országokban télen akár kétmilliós bírságot is érhet a nyárigumi

Tirex | 2023. november 30. - 14:00
A környező országokban télen akár kétmilliós bírságot is érhet a nyárigumi

Akár kétmilliós bírságra is számíthatunk, ha nem az évszaknak megfelelő a gumiabroncs. 

Most, hogy leesett hazánkban az idei első komolyabb hó, megállt a közlekedés. Ennek köszönhetően egyre több a koccanás, a karambol, melynek a kedvezőtlen útviszonyok mellett a nem megfelelő gumiabroncs is okozója.

A hegyekben gazdag szomszédos Ausztriában gyakoribb a havazás és jegesedés, mint az egyre kevésbé télies időjárású Magyarországon, ennek ismeretében nem meglepő, hogy november eleje és április közepe között időjárásfüggően kötelező a téligumi, illetve a megfelelő négy évszakos abroncs használata.

Ennek elmulasztása adott esetben 5 000 eurós, vagyis mintegy 1,9 millió forintos büntetést hozhat magával.

Olaszországban bizonyos helyeken táblák hívják fel a figyelmet a megfelelő, minimum 4 milliméteres profilmélységű abroncs használatára, Dél-Tirolban november közepe és április közepe között kell az időjárásnak megfelelően téligumival közlekedni. Az olaszoknál 87-345 euró (33-131 ezer forint) magasságában alakul a pénzbírság.

Franciaország egyes régióiban téli időjárás mellett kötelező téligumival autózni, ellenkező esetben 135 eurós (51 ezer forint) büntetésre lehet számítani, illetve arra, hogy a hatóságok nem engedik tovább a nyárigumis sofőröket.

Lengyelországban nincsenek erre vonatkozó előírások és büntetések, a szerbeknél és a cseheknél november elejétől március végig tart a téligumis időszak.

Csehországban adott esetben 21-35 ezer forintnak megfelelő bírságra lehet számítani, Szlovákiában pedig 23 ezer forint körüli büntetés járhat azért, ha nem megfelelő abroncsokkal közlekedünk.

Svájcban átszámítva körülbelül 40 ezer forintos büntetés járhat a nem a közlekedési viszonyoknak megfelelő abroncsokért - írta meg a HVG

Kiemelt fotó: Pixabay