2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A DK nyitott a kultúrára – főleg, ha kedvezményes színházjegyekről van szó

Zimon András | 2023. november 30. - 09:00
A DK nyitott a kultúrára – főleg, ha kedvezményes színházjegyekről van szó

Fegyelmi eljárás indult a Katona József Színházban, miután kiderült, hogy DK-sok kedvezménnyel vehettek jegyet

Fegyelmi vizsgálat folyik a Katona József Színházban, mert a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai kedvezményesen vásárolhattak jegyeket a teátrum előadásaira – közölte szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése után Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Facebook-oldalánAz ügyről néhány nappal ezelőtt a Magyar Nemzet számolt be elsőként. A kormányközeli lapnak a birtokába jutott egy DK-s hírlevél, ami szerint a párt tagjai november végéig 20-30 százalékos kedvezménnyel vehetnek színházjegyet a Katona előadásaira.

A teátrum a válaszában, a lap megkeresésére azt írta, hogy nem pártszimpátia alapján biztosították a kedvezményeket. Felsorolták, hogy milyen cégeknek és intézményeknek ajánlottak már fel hasonló kedvezményeket (például a NAV-nak, az MTA-nak, a Molnak, vagy éppen az Ügyészek Országos Szervezetének és a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak).

Azt is hozzátették, hogy „az együttműködési lehetőség tehát bármely kultúra iránt érdeklődő közösség számára nyitott. A pártszimpátiára vonatkozó utalást visszautasítjuk, a színháznak, mint intézménynek nincs és nem is lehet pártszimpátiája, a benne dolgozó kollégák világnézete, vallása pedig, mint minden demokratikus helyen, magánügy.” A színház közleményéből kiderült az is, november 21-étől lehetett a DK-s kedvezménnyel jegyet váltani náluk, és november 25-éig összesen 28 darab jegyet adtak el így.

Baranyi azt írja Facebook posztjában, hogy szerinte ez egy nagyon súlyos ügy, „annál is inkább, mert a Főváros kulturális ügyeinek irányítása 2019 óta a DK kezében van.”