2024.02.29., csütörtök - Antónia, Elemér
Szombathely: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Ismét algásodik a Balaton

frisshirek.hu | 2023. november 15. - 11:00
Ismét algásodik a Balaton

Idén ősszel ismét nagymértékű algásodást figyeltek meg a Balatonban, ami nemcsak a fürdőzési élményt teszi tönkre, de a víz minőségét is károsítja. A helyi önkormányzatok elkötelezettek a tisztítási munkálatok megvalósítása, a lerakódott üledék kitermelése mellett.

Már javában zajlanak a kotrási munkálatok a Balatonnál. A helyi polgármesterek már többször szorgalmazták az iszap egy részének az eltávolítását az utóbbi időben a tóból. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint – írja a HelloVidék.

A Balaton 1970-90-es évek között jelentkező algásodásáért a szennyvizekkel érkező nagy mennyiségű növényi tápanyag volt a felelős. Ezt számos nagyberuházással sikerült csökkenteni. 2004-ig kotorták a medret is. A 2019-es algavirágzás kiváltó okainak megszüntetéséért 2021-ben III. fokú vízminőség-védelmi beavatkozást rendelt el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és sok évnyi kihagyás után ismét kotorni kezdték a Balatont. Akkor, mintegy 14 hektárnyi területéről csaknem 90 ezer köbméternyi mederiszapot távolítottak el.

Az idei évben is folytatódnak a kotrási munkálatok a Balatonnál. A Tihanynál zajló munkálatokat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet végzi a saját kikötőjében magánvállalkozók munkagépeivel.

Ezen kívül a Balatoni Hajózási Zrt. saját kikötőinek fenntartási jellegű kotrása van folyamatban – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Balaton medréből kikotort iszapot a balatongyöröki zagytéren vagy egyéb engedélyezett területen lehet elhelyezni.

A kotrás rendkívül fontos, mivel a Balaton nyugati medencéje, főként a strandok egyre jobban iszaposodnak. A medert a Zala folyó hordaléka tölti, ami leginkább a Balaton nyugati medencéjét érinti, így rendkívül fontos a Kis-Balaton és a Keszthelyi-medence kitisztítása az elvárt vízminőség biztosításáért.

A hidromechanizációs kotrás lényege, hogy a vízzel együtt a lágy iszapot is kitermelik. Ez a kevert anyag csővezetéken keresztül jut el a lerakóhelyekre, ahol ülepedik. A víz az ülepedés után visszafolyik a Balatonba, a szárazanyag pedig visszamarad a tárolótérben.

Fotó: aquamagazin.hu