2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Hamarosan lejár a kútamnesztia

D. Tusnádi | 2023. október 30. - 16:00
Hamarosan lejár a kútamnesztia

Bejelentésköteles minden fúrt kút. 

A be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat ez év végéig csupán csak regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami december 31-ig ingyenes és szankciómentes. Fontos, hogy továbbra is külön kezelendők a háztartási célú fúrt kutak, illetve azok, amelyekkel a vízkivétel mezőgazdasági céllal történik. Ilyen például öntözés vagy haszonállatok itatása, bár ez utóbbinál további jogszabályi előírásoknak is meg kell felelni.

Magyarországon nincs pontos nyilvántartás a telkeken működő fúrt kutakról – hiszen helyzetük rendezésével kapcsolatban épp az az egyik nehézség, hogy többségüket korábban, bejelentés nélkül létesítették – írta az Economx.hu.

Elvileg megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor szükséges bejelentési kötelezettség, és engedélyeztetésre sem lesz szükség, de a gyakorlatban nem olyan egyszerű a képlet, ugyanis több feltételnek kell megfelelni. A kritériumok értelmezése kissé bonyolult lehet, miután a tájékoztatás néhány kérdésben nem fedi egymást Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE) útmutatójában – közölték. Erről itt írtak bővebben. 

És íme a változások, pontonként.

A háztartási vízigényt kielégítő, 50 méter talpmélységet meg nem haladó, és az első vízzáró réteget el nem érő kút esetében kockázatmentes területen 2024. január 1-jét követően sem lesz teendő, nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez.

Ivóvíz- vagy karsztbázis szempontjából kockázatos területen azonban a kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a kút helye szerint illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.

Az amnesztiát kapott, be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat december 31-ig csupán regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami ingyenes és szankciómentes.

 A mezőgazdasági célú talajvízkutak a vízkivételi szempontból kockázatos területeken a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek 2024. január 1-jétől építhetők, szemben a nem kockázatos területekkel, ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd.

Az új törvény a fúrt kút esetében háztartási vízigényt is meghatároz: ez jövő januártól évi 500 köbmétert meg nem haladó vízhasználattal egyenlő.

A vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeken a 2024. január hó 1. előtt – engedéllyel vagy engedély nélkül – létesített háztartási talajvízkutak ugyancsak mindenféle engedély és bejelentés nélkül lesznek fönntarthatók, míg az új, 2024. január hó 1. után építendő háztartási talajvízkutak egyszerűsített engedélyezési feladata (hatósági bejelentési és jóváhagyási eljárás) ezeken a területeken a helyi vízügyi hatóságra, jelesül az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságra hárul – hívta fel a figyelmet a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete. Ez egyébként azt is jelenti, hogy január 1-től a kutak ügyében eddig a jegyzőkhöz tartozó illetékességek átkerülnek a katasztrófavédelemhez.

Érdemes tehát körültekintően eljárni, és a meglévő kutak kapcsán, illetve a tervezett új kút létesítése előtt is ellenőrizni azt, milyen besorolású területen kívánja a telektulajdonos azt felállítani.

Lehet, hogy egy kép erről: ‎térkép és ‎, szöveg, amely így szól: „‎Vízkészletvédelmi észletvédelmi országtérkép hely, elepülés keresése Bécs Térképes ájékoztató ৭ Bratislava (Pozsony) Nitra lakosság kutak étesítésével apcsolatban RimavskaSobol Helyrajzi szám, pl. Baja 620/2 Levice Eisenstadt Mos Mosonmagyaróvár Podunajská pahorkatina Balassagyarmat Salgótarján -Zemplén Miskolc GyÅr Moson-Sopron atabanya Gyöngyõs Nyíregyháza Pápa Szombathely Budapest Monor SatuM Székesfehérvár Veszprém Carei Debrecen Satu-Mare (Szatmár Hajdú- ihar Pest Zalaegerszeg Karcag Jász- Nagykun- Szolnok Zala Dunaújváros E81 Kecskemét MAGYARORSZÁG Nagykanizsa Oradea .(Nagyvárad) Varaždin Somogy Kaposvár Tolna Kalocsa ina-Zagorje Bihar Szentes Koprivnica Békés Békéscsaba Kiskunhalas Orosháza Osongrád Csanád 15,994.48.419fok Baja Bjelovar Pécs Baranya Virovitica természetipa .(Szabadka) ۱سال Arad Arad E79 Câmpia NOAA‎”‎‎

A vízkészletvédelmi országos térképet itt lehet megtalálni. 

Az alábbi videón megtekintheti, hogy mely területeken bejelentésköteles a fúrt kút. 

fotó forrása: kertesz.blog.hu