2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A brüsszeli terrortámadás után lemondott az igazságügyi miniszter

Tirex | 2023. október 21. - 09:30
A brüsszeli terrortámadás után lemondott az igazságügyi miniszter

Miután kiderült, hogy a brüsszeli terrortámadás talán megelőzhető lett volna, lemondott a belga szövetségi igazságügyi miniszter.

Benyújtotta lemondását Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter péntek este, politikai felelősséget vállalva a belga fővárosban hétfőn történt terrortámadás kapcsán – közölte az RTBF belga közmédia nyomán a Telex.

A miniszter azért döntött a posztjáról való távozás mellett, mert egy pénteken napvilágra került információ szerint Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok.

Ez egy személyes, ámde hatalmas és elfogadhatatlan hiba volt

– közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás „drámai következményeiért.”

A hétfő esti merényletben a tunéziai elkövető agyonlőtt két svéd futballszurkolót, aki a svéd–belga Eb-selejtezőre érkezett Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt.

Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére érkezett Európába migránsként Abdesalam Lassoud. A férfit az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság már

2016-ban radikalizálódott személyként azonosította.

Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött.

Kiemelt fotó: Vincent Van Quickenborne/Facebook