2023.12.02., szombat - Melinda, Vivien
Szombathely: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Razzia a vasúti átjáróknál

BFM | 2023. szeptember 25. - 09:00
Razzia a vasúti átjáróknál

A rendőrség fokozott ellenőrzést indított a vasúti biztonság érdekében hétfőn reggel 7 órától október 2-án 7 óráig. Fókuszban a mozgó vonatokra történő fel- és leszállást, és a vasúti átjároknál történő a KRESZ szabályok betartását figyelik.

A razziát a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 7. Rail Action Week elnevezésű akció keretében hajtják végre – tájékoztatott honlapján a hatóság. Mint írták, az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságának fenntartására és fokozására.

A RAILPOL által koordinált akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését, továbbá azt, hogy a vasúti jelzőberendezéseket, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközöket, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközöket megrongálják

– írták közéleményükben. 

Kiemelték, az ellenőrzéskor nagy figyelmet fordítanak a mozgó vonatokra történő fel- és leszállásra, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére.

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak Magyarországon a vasúti átjárókban történő balesetek, ezért a MÁV néhány hónapja Érj haza biztonságban! címmel országos baleset-megelőző kampányt indított.

A drasztikus emelkedések miatt indított közlekedésbiztonsági kampány a lakosság általános edukálását, a problémára való rávilágítást tűzte ki célul, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében – fogalmaztak.

Hozzátették, az elmúlt 14 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat a figyelmetlenség vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

Fotó: police.hu