2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Régi nagyvasakkal nosztalgiáztunk

Wolfy, 2023. szeptember 18. - 07:30
Régi nagyvasakkal nosztalgiáztunk

Minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát, a Mobilitási Hetet és az Autómentes Napot, amely arra ösztönzi a közlekedőket, hogy saját kocsijuk helyett a fenntarthatóbb és zöldebb közösségi közlekedést vegyék igénybe.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„Takarékoskodj az energiával!” Ez a Mobilitási Hét idei jelmondata, ami a gyaloglásra, a kerékpározásra, illetve az egyéni autóhasználat helyett a közösségi közlekedés igénybevételére ösztönöz. Egyúttal fel kívánják hívni a figyelmet az autók zaj- és légszennyezésére. A BKV jelenlegi járművei mellett a nosztalgiaflottáját is felvonultatta a Gellért tértől a Kálvin térig terjedő lezárt útszakaszon a régi nagyvasak kedvelőinek nagy örömére.

Nosztalgiázott itt nagypapa, a kisunokáinak megmutatva, mikkel közlekedett, amikor annyi idős volt, mint most ők, de csodájára jártak a külföldiek is az 1900-as évek elején készült villamosoknak, amelyek közül a legöregebb már 117 éves, és egy holland gyűjtőtől vásárolta vissza a BKV 2005-ben a budapesti villamosközlekedés 125. évfordulójára.

Először láthatta a nagyközönség a felújított Schlick O pótkocsit és a Mukinak becézett hósperő munkavillamost, de a közlekedési vállalat vezérigazgató-helyettese a Frisshireknek elárulta, hogy még további régi darabokat is újjá szeretnének varázsolni.

Tavaly már készítettünk egy buszreplikát az Ikarus 293-as duplacsuklós mintájára, amelynek az eredetije Iránba került, és onnan nem tudtuk hazahozni. Most pedig egy olyan, második világháború előtti típust alkotunk újra, amiből hírmondó sem maradt

- mondta Szedlmajer László.

Az Ikarus 60-as típusszámot viselő, de immár 70 éves autóbuszát tavaly újították fel, és idénre elkészült egy mikrobusz-változata is a gyerekek legnagyobb örömére. Ráadásul ez a busz őshonos ezen a tájon, az archív felvételen jól látszik, hogy ilyen járt itt a Gellért-hegy tövében már 1954-ben is.

A rendezvényre egy szovjet gyártmányú ZIU troli is kiérkezett, osztatlan sikert aratva a közlekedésrajongók körében. Az Engelsz városában működő gyárban készült típus a világ legnagyobb példányszámban gyártott trolija volt: 42 ezer darab futott belőle Jugoszláviától kezdve Görögországon át egészen Kolumbiáig. Jól jelzi, hogy milyen elnyűhetetlen járgányok voltak ezek, hogy az utolsó budapestit csak egy évtizede vonták ki a forgalomból.

A Mobilitási Hét keretében még a következőkre érdemes odafigyelni:

Szeptember 19-én bringás reggeli akcióval indul az Aktív Magyarország és a Magyar Kerékpárosklub "Bringázz a munkába!" kampánya, amelyhez több mint 100 település is csatlakozik.

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain a helyközi közlekedésben 990 forintért megváltható "Autómentes napijeggyel" lehet utazni. A Volánbusz egyes helyi járatain szintén kedvezmények várják az utasokat: Bonyhádon, Dunaújvárosban, Sopronban és Szentesen csak szeptember 22-én, míg Ajkán, Baján és Csongrádon szeptember 22-ig minden nap díjmentesen lehet utazni a helyi járatokon. Szegeden ugynaezen időszak alatt egy személyautó érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával egyszerre két felnőtt és három gyerek veheti igénybe menetjegy váltása nélkül a helyi buszokat.

Az egész Mobilitási Héten díjmentesen szállíthatók a kerékpárok a hazai vasútvonalakon, az ingyenjegyek akár a vonatok fedélzetén is pótdíj nélkül megválthatók, ha egyébként menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezik az utas.

Az eseményhez kötődően megrendezik a közúti közlekedési környezetvédelmi akciót is. Ennek célja a hazai járműállomány környezetszennyezésének felmérése, amit közúti mérések segítségével végeznek el. A fővárosban, Győrött, Debrecenben és Szegeden várható, hogy véletlenszerűen leállítják az autókat, de no para, a kirívóan rossz állapotú járművek vezetőit sem bírságolják meg, csupán azt írják elő, hogy 2 hónapon belül műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük. 

Fotó: Wolfy