2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Bárki hozzáférhet családtagjai dokumentumaihoz

frisshirek.hu | 2023. szeptember 12. - 15:00
Bárki hozzáférhet családtagjai dokumentumaihoz

Ehhez meghatalmazás szükséges, de azzal akár egy ismerősünk ügyében is eljárhatunk. Csak ügyfélkapu kell hozzá és az EESZT mobilalkalmazása.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatás Tér (EESZT) mobilapplikációja az EgészségAblak, amelynek legutóbbi frissítése révén mások számára is elérhetővé válnak olyan dokumentumaink, mint az e-receptek, az e-leletek és az oltási igazolvány. Ez hasznos lehet, ha például egy családtagunk helyett járunk el, de akkor is, ha mondjuk a szomszédnak próbálunk segíteni.

Ugyanakkor megvannak a veszélyei is, hiszen érzékeny információkról van szó. Ha nem is rögtön visszaélésekre vagy lejáratásokra gondolunk, akkor is kellemetlen helyzeteket eredményezhet, ha belelátunk, melyik rokont kezelték a nemibeteg-gondozóban, vagy hogy a gyerekünk mennyi fogamzásgátlót íratott fel a nőgyógyászával. 

Az adatok biztonsága miatt nagyon sok biztonsági elemet iktattak be

 mondta el Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hangsúlyozva, hogy a hozzáféréshez meghatalmazás szükséges.

Ezt a dokumentumot az EESZT felületén keresztül lehet megadni az ügyfélkapuval rendelkezőknek az önrendelkezés menüpontban, ahol beállítható az is, hogy milyen dokumentumokhoz ki férhessen hozzá és mennyi ideig. Ezt követően a meghatalmazottnak el kell fogadnia az EESZT-ben a meghatalmazást. Az EgészségAblak applikációban felhasználóváltással érhetők el a meghatalmazást adó dokumentumai.

Az EgészségAblak alkalmazást már 2,4 millió ember töltötte le. Az applikáción keresztül havonta átlagosan félmillió receptet és másfél millió orvosi dokumentumot töltenek le. 

Fotó: police.hu