2023.12.02., szombat - Melinda, Vivien
Szombathely: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Zajlik az egykori ruhagyár felújítása, a régi dolgozók is ellátogattak az épületbe

frisshirek.hu | 2023. szeptember 27. - 19:00
Zajlik az egykori ruhagyár felújítása, a régi dolgozók is ellátogattak az épületbe

Élet költözött az egykori Zalaegerszegi Ruhagyár megújuló falai közé a hét végén. A magántulajdonban lévő épület tulajdonosai „gyárlátogatásra” várták az egykori dolgozókat és a város vezetőit. A rendezvényre több mint százan érkeztek, a vendégek a rendhagyó programon csoportokban látogatták végig volt munkahelyük helyszíneit.

A főleg nyugdíjasoknak szervezett rendezvényre meghívták Balaicz Zoltánt, Zalaegerszeg polgármesterét, a Városi Idősügyi Tanács elnökét és Szilasi Gábort, a térség egyik önkormányzati képviselőjét is.

A ruhagyár épületével kapcsolatos tervekről a tulajdonosok képviseletében Hári György és Tóth Barnabás, a menedzsment képviseletében Ács Anikó beszélt. Elmondták, a Zallure Park elnevezésű ingatlanfejlesztés keretében az egykori ruhagyár földszintjén üzleteket, a felsőbb szinteken pedig irodákat és modern lakásokat alakítanak ki, összesen 6 milliárd forint értékű magánberuházással.

Fotó: Zalaegerszeg.hu

Izgalmas, ám hatalmas kihívás volt megtartani és átalakítani egy több évtizedes épületet úgy, hogy az megfeleljen a modern kor igényeinek és előírásainak, valamint hosszú távon is fenntartható, energiahatékony legyen. Az ugyanis a kezdetektől hangsúlyos célunk volt, hogy megőrizzük ezt az egyedülálló megjelenést, a klasszikus loft jegyekkel bíró indusztriális építészeti stílust, hiszen ez országos és európai tekintetben is nagyon ritka – hangsúlyozta Ács Anikó. 

Fotó: Zalaegerszeg.hu

Több éves előkészítési folyamat során körüljártunk minden felmerülő lehetőséget, és végül sikerült megtalálnunk az utat ahhoz, hogy a volt ruhagyárat ne kelljen lebontani. A meglévő épületállomány ésszerű átépítésével, és a közvetlen környezet további zöldítésével alakítunk ki egy hangulatos, ligetes lakóparkot, valamint színvonalas kereskedelmi egységeket. Az emeleti szinteken több ütemben 94 loft-stílusú, modern gépészeti rendszerrel ellátott lakás készül, 2024-től folyamatos átadással, amelyek megfelelnek a modern kor energetikai elvárásainak és előírásainak is.

Az eseményen elhangzott, hogy egy másik beruházó a tervek szerint a későbbiekben élelmiszerboltot épít a szomszédos területen. Az önkormányzat vállalta, hogy a környező közterületeket, járdákat és bejáratokat a felújítás után rendbe teszi.

A polgármester felidézte, hogy a 2014-ben hivatalba lépett új városvezetés egyik fontos célja kezdetektől az elhanyagolt, rossz állapotban lévő területek és épületek megújítása, ezek közül a legemblematikusabb pedig a volt ruhagyár.

Fotó: Zalaegerszeg.hu

Az elmúlt években számos romos, a városképet elcsúfító ingatlant sikerült megújítani vagy elbontani. A Color, a Zóna, a Balaton Hotel, a KISZÖV-székház, a botfai kastély, a Kvártélyház, valamint a múzeum mellett középületek, templomok, bölcsődék, óvodák, iskolák öltöttek tetszetős, modern külsőt – sorolta a városvezető. 

E sorba illeszkedik a kamarák háza, a régi Venatus, a volt Zala Bútor, az egykori Halászkert, a Reininghaus épülete, a Petőfi utca egyes részei, a Mártírok-Kisfaludy utca sarka. Épül-szépül az SZMK és a rendőrfőkapitányság épülete, már bontják a Várkör utca régi házait, ahol visszaépül a Mérlegház. Hamarosan pedig további jó hírek érkezhetnek, hiszen megújulásra vár az egykori tiszti klub, a Köbtex, vagyis a Budai Nagy Antal utca környéke, és elbontják az alsóerdei Tungsram-pálya melletti utolsó romos házat is.

Fotó: Zalaegerszeg.hu

A polgármester emlékeztetett, a ruhagyár 1951-ben kezdte meg működését, a nemzetközileg is elismert állami vállalat egykor több ezer embernek biztosított tisztes megélhetést, a dolgozók világszínvonalú termékeket állítottak elő. A rendszerváltás után, az 1990-es évek elején az állami céget privatizálták, 1996-ban többségi osztrák magántulajdonba került, majd (miután a hasznot külföldre vitték, de semmit nem forgattak vissza a fejlesztésbe) 20 évvel ezelőtt, 2003-ban 700 milliós adósságot felhalmozva csődbe ment. Területének egy részén 2008-ban LIDL élelmiszerbolt épült, a másik részére OBI települt volna, de ezt akkoriban a lakossági ellenállás és tiltakozó aláírásgyűjtés („Ne engedjük, hogy tüzép épüljön Landorhegyen!”) megakadályozta, pedig már 15 éve megoldódhatott volna a romhalmaz sorsa.

Fotó: Zalaegerszeg.hu

- 2015-ben a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület kezdeményezte a főépület ipari műemlékké nyilvánítását, így az megmaradhat az utókornak. Köszönet a városvédőknek! – folytatta Balaicz Zoltán. - 2019-ben került a volt ruhagyár a jelenlegi magántulajdonosok birtokába, akiknek végre konkrét és nagyszabású tervei voltak. Rengeteg tárgyalás, tervegyeztetés és engedélyezési eljárás indult a következő években, míg végre 2023-ban elindulhatott a beruházás. Ezzel egy 20 éves probléma oldódik meg a landorhegyi városrészben. Az egykori gyár földszintjén üzleteket alakítanak ki (drogéria, lakberendezés, ruházat, háztartási cikk – konkrét neveket még nem lehet leírni, de a szerződéseket már megkötötték). A felsőbb szinteken irodák és modern lakások lesznek.

Fotó: Zalaegerszeg.hu

A beruházók összesen 94 lakással számoltak. A lakások 36-85 négyzetméter alapterületűek lesznek, egy-három szobásak, nagy belmagasságúak, napfényesek, tágasak, alacsony fenntartásúak, hőszivattyús hűtés-fűtéssel rendelkeznek, három rétegű üvegezéssel és szigeteléssel ellátottak.

A lakások 40 százalékát, 39-et már most, a tervezőasztalról eladtak. A még megvásárolható lakások listája az alábbi oldalra kattintva tekinthető meg.  Az önkormányzat vállalta, hogy az építkezés után a környező közterületeket, járdákat és bejáratokat rendbe teszi, az útkapcsolatokat kialakítja. Emellett a múlt emléke előtt tisztelegve, a beruházóval egyeztetve visszaállítják eredeti helyére Erdey Dezső és Illés Gyula 1958-ban készült Ollós lány című szobrát (a ruhagyár bezárása után 2005-ben a Teleki kollégium épülete elé került).

Fotó: Zalaegerszeg.hu

Fotó: zalagerszeg.hu