2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Járdaszabadítás a Palotanegyedben

Todorovits Rea | 2023. szeptember 05. - 07:30
Járdaszabadítás a Palotanegyedben

A járdán való parkolás országszerte komoly fennakadásokat okoz a gyalogosoknak, a babakocsival közlekedőknek és a kerekesszékeseknek. Az így parkolás azon túl, hogy nem etikus, bírságot is von maga után, ha nem tartjuk észben a KRESZ erre vonatkozó szabályait.

Józsefváros sűrűn lakott területein, így a Palotanegyedben is kiemelt probléma a szűk keresztmetszetű utcákon, járdán történő parkolás. A negyed számos utcájában jelenleg is érvényben van a kétoldali járdán két kerékkel történő parkolás, amivel az egyébként is keskeny járdák felülete még jobban leszűkül; a gyaloglóknak, a babakocsival, kerekesszékkel közlekedőknek súlyos problémákat okozva.

Mindez ellentétes a KRESZ előírásával is, mely szerint járdán csak akkor szabad megállni, ha a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad.


A palotanegyedi program keretében az Önkormányzat 101 parkolóhelyet szüntetett meg annak érdekében, hogy a járdán való parkolást megakadályozza. A változtatások célja a gyaloglás és kerékpározás biztonságának és kényelmének javítása, a gépkocsi közlekedés sebességének lassítása és az utcák hangulatának javítása volt.


A járdán való parkolás szabályait Dr. Asztalos Dóra teszi értelmezhetővé:

A KRESZ alapvetően tiltja a járdán történő megállást.


Ugyanakkor meghatározott feltételek együttes fennállása esetén az alábbi esetekben mégis megengedett a járdán történő megállás:
  •  A járdán részben, vagy egészben csak akkor szabad járművel megállni, azaz parkolni, ha azt vagy jelzőtábla, vagy útburkolati felfestés megengedi. Tévedés tehát, hogy ha nincs tiltó tábla, akkor szabályos a megállás! A járda elsődlegesen a gyalogosok közlekedését szolgálja, így kivételnek tekinthető, ha a megállás és/vagy a várakozás megengedett. A jelzőtáblákon elhelyezett kiegészítő táblák, illetve a felfestés megszabhatják a jármű elhelyezésének módját is.
  • További feltétel, hogy a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el,
     és a gyalogosok számára legalább 1,5 méteres szabad területet biztosítson. Egy átlagos babakocsi 60 cm széles, így a legkevesebb, hogy két babakocsi egymás mellett a parkolásunkat követően is férjen el kényelmesen a járdán egymás mellett.
     
  • Plusz a járművek tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladja meg. Tehát ennél súlyosabb járművek esetében szintén kizárt az, hogy a járdán parkoljon.
Ha bármelyik a fenti feltételek közül nem áll fenn, akkor a megállás jogszabályellenes lesz, ennek pedig hátrányos jogkövetkezménye van.
Aki a fenti szabályokat megsérti, szabálysértést követ el. A 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet melléklete alapján fix összegű bírság kiszabását kell elrendelni.

A bírság pedig időről időre emelkedik, így nem árt észben tartanunk, hogy ha szabálysértést követünk el, könnyen kaphatunk kerékbilincset és helyszíni bírságot is. A bírságok nemrég történt emeléséről lapunk a frisshirek.hu is beszámolt.