2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ha nincs tanár, jó a pedagógiai asszisztens is!

BFM | 2023. szeptember 04. - 10:00
Ha nincs tanár, jó a pedagógiai asszisztens is!

Számtalan iskolában a pedagógushiányt innovatív módon oldják meg a tankerületek. Ezek egyike, hogy a képzett szaktanárok helyett asszisztensek okítják a gyerekeket. A felmérések szerint már minden ötödik magyar általános iskolában végeznek pedagógiai munkát.

Külső-Pesti Tankerületi Központ alá tartozó több iskolában is pedagógiai asszisztensek taníthatják az alsósokat, mivel nem jelentkezett elég tanár - olvasható az RTL oldalán.
Egy pedagógus, aki anonimitást kért, elmondta a csatonának, hogy kevesebben jelentkeztek tanárnak, mint ahány szabad hely lenne, ezért a problémát máshogyan kell megoldaniuk.

Gyakran pedagóigiai asszisztensekkel pótolják a diplomás tanárokat.

Mint mondja, tudomása szerint van olyan iskola, ahol az asszisztensek és a tanárok fele-fele arányban tanítanak az intézményben.

Az a tapasztalatom, hogy most már 10 körüli a pedagógia asszisztensek száma, akik sok esetben képzettség nélkül, vagy éppen elkezdve a felsőoktatási tanulmányaikat, tantárgyakat tanítanak az alsó tagozaton

- nyilatkozta a pedagógus. Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét is megkereste az RTL. 

Az ügy kapcsán elmondta, hogy a jogszabályok csak arra adnak lehetőséget, hogy az asszisztensek testnevelési órákat tartsanak, ha rendelkeznek megfelelő edzői minősítéssel.

A PSZ elnöke hozzátette, a probléma nem csak elszórtan jelentkezik. A 2021-ben végzett országos kompetenciamérés során tett intézményvezetői nyilatkozatokból az derült ki, hogy minden ötödik általános iskolában olyan tanító dolgozik, akinek nincs pedagógiai végzettsége.

A tanárhiány másik megoldására előszeretettel hívják vissza a már nyugdíjas pedagógusokat a katedrára, ahogyan erről már a frisshirek.hu is írt

Fotó: Pixabay