2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Mennyibe kerül kimenteni a gyereket az állami oktatásból?

Todorovits Rea | 2023. augusztus 16. - 07:30
Mennyibe kerül kimenteni a gyereket az állami oktatásból?

Most nem csak a pedagógusainkon van a világ szeme, de a szülőknek is feladták a leckét. A szeptember hónap ugyanis valószínű, hogy a megnövekedett tanárhiány miatt káoszba fullad.

Eddig a pillanatig már több ezer tanár mondott fel állásából. Van, akiből sírásó lett, van, aki még a teljes tanácstalanság szélén áll, egy dolog azonban biztos, azok a szülők, akik megtehetik, kimentik gyermekeiket az állami köznevelés alól és alternatív megoldás után néznek és alapítványi iskolák után kutatnak.

Ebből pedig akad jónéhány, melyek kivétel nélkül a gyermekek középpontba helyezésével, a magas oktatási színvonallal és nem utolsó sorban az idegen nyelv oktatásával ígérnek többet, mint egy állami iskola.


De nézzük is, mi mennyibe kerül.

A Budapesten működő Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium már az első mondatoknál leszögezi, szó sincs alternatív oktatásról.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Diákszempont nem alternatív iskola, és nincs alternatív kerettantervünk. A szemléletünk tesz minket egyedivé, ebben nyújtunk alternatívát a hagyományos iskolához képest.
Fontos iskolai feladatnak tekintjük a tanulás tanítását, így a kerettanterv által biztosított szabad órasávokat tanulásmódszertan “tanítására” szánjuk. Az egyszerű, játékos technikák segítségével a gyermek megismeri személyes tanulási stílusát. Ezt a pedagógusok is nyomon követhetik a rendszeres időközönként alkalmazott egyszerű belső méréssel.
Az elfogadó, támogató, valóban szeretetteljes, a gyermek egyéni tempóját és életkori sajátosságait figyelembe vevő, mégis következetes, nagy fokú gyermeki önállóságra nevelő koncepciónak köszönhetően az iskola képes a tudásvágy felkeltésére, a gyermeki kíváncsiság fenntartására, az önkibontakoztatásra.

- olvasható a weboldalukon.

Általános iskolai és gimnáziumi tandíjuk egységesen a következőképpen alakul:

Éves tandíj: 1.356.000 forint
Melyet fizethetünk havonta is:
113.000 forint/ hó / tanuló (12 hónapon át)

És a mindenki számára kötelező iskolakezdési támogatás, ami egyszeri 250.000 Ft, melyet a beiratkozás pillanatában kell fizetni.

Az Európa 2000 Gimnázium 4 és 6 évfolyamos tanulóinak szülei havonta 120.000 forintot fizetnek, ezért cserébe pedig gyermekközpontú oktatást, hét szokás bevezetését, nyelvvizsgaprogramot ígér az iskola:

A Gimnáziumot fenntartó alapítvány fő célkitűzése, hogy sikeres és boldog diákokat neveljünk, akik megfelelő felkészültséggel és a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó kreatív felnőttekké válnak. Egyedi iskolarendszerünk a 7 szokás életvezetési programunk használatával az egyéni képességek maximális kibontakozását szolgálja.

Az AKG Alternatív közgazdasági gimnázium általános iskolai részlegén a tandíj 2022/23 – as évre 1.620.000 forint volt, amit havi lebontásban is fizethetünk, melynek összege 135.000 Ft. A költséghozzájárulási díj évenkénti változtatási lehetőségének jogát fenntartják,

Ebben a tandíj formában összesen 32 gyermek részesülhetett és ezen felül további 16 gyermeket választottak ki, akiket emelt hozzájárulási költségekkel tudtak felvenni, ami azt jelenti, hogy a fent említett összeg elfogadásán túl egy általuk ajánlott és befizetett összeggel volt lehetőségük a 16 helyre licitálni. Így az összeg nagyságának mértékétől függően ülhetett be a gyermek az általános iskolába, majd folytathatják középiskolai tanulmányaikat ugyanebben az intézményben.

A Hűvösvölgyben található SEK Budapest International School éves tandíja az alábbiak szerint alakul, attól függően, hogy óvodába, általános iskolába vagy középiskolába íratjuk be szemünk fényét:

Óvoda: 2.172.800 forint,
Általános iskola 1-3 évfolyam: 2.483.200 forint
4- 6 évfolyam: 2.492.900 forint
7-9. évfolyam: 2.900.300 forint 
10-12 évfolyam: 3.045.800 forint 

És a 11, illetve 12 évfolyam esetében még egy potom 990.000 forintos költség is terheli a szülőket, „osztálypótlék” címszó alatt.
A kötelező étkezés havi szinten 59.000 és 64.500 forint között alakul, attól függően, hogy óvodás vagy iskolás-e a csemete.

Nagy általánosságban elmondható tehát, hogy kimenteni a gyermekeket az állami oktatási rendszerből csak akkor tudjuk, ha mélyen, nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlunk.
Az viszont kétségtelen, hogy az alternatív iskolák után egyre nagyobb a kereslet, hiszen senki nem tudja, mi várható a következő tanévben. Ezt bizonyítja az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete Facebook csoportja is, ahol közel 11.000 szülő és tanár keres megbízható támpontot a hogyan továbbra.

Kiemelt kép: Pixabay