2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ingyen jogsit lenget be a kormány a középiskolásoknak

Kovács Lászlóné | 2023. augusztus 09. - 09:00
Ingyen jogsit lenget be a kormány a középiskolásoknak

Különösen kedvező jogosítványszerzés lehetőségével kecsegteti a középiskolásokat egy törvényjavaslat. Amennyiben ennek bevezetésére sor kerül, jelentős anyagi segítséget kaphatnak a diákok a vezetői engedély megszerzéséhez, és a minél előbb megkezdett autóvezetés lehetőségéhez is.

Teljes mértékben támogatná a köziskolások jogosítvány-szerzésének költségeit a kormány egy törvényjavaslat szerint. A jogszabály többek között kitér

"a közlekedési alapismeretek” elsajátítására, azaz a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatásra, és „a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek” megszerzésére is.

Eddig is volt kormány-hozzájárulás a fiatalok vezetői engedélyhez jutásához: huszonötezer forintig szállt be az állam a „B” kategóriás jogosítvány megszerzésébe. A mostani javaslat az állami szakképzőintézményekben tanulók és a középiskolákban tanulók számára egyaránt vonatkozik.

A szakképzési és a köznevelési törvény kiegészítéseként megjelenő pont ingyenessé tenné ennek a korosztálynak a gépjárművezetői engedélyhez jutását.

 

Felkerült a kormany.hu-ra felkerült a törvényjavaslat, amelynek negyvenöt oldalas tartalmát társadalmi vitára bocsátotta a Miniszterelnöki Kabinetiroda - írja a hvg.hu

Ez az ingyenes támogatás jogosítványonként - a jelenlegi árakat figyelembe véve - minimum 250-300 ezer forint költséget jelentene a kormánynak, amelynek kigazdálkodása komoly összeggel terhelné a költségvetést.

Fotó: pixabay