2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Be kell zárni a túlélő könyvtárat

frisshirek.hu, 2023. július 03. - 14:00
Be kell zárni a túlélő könyvtárat

11 millió forint állami támogatást kért, nem kapta meg a különleges szombathelyi intézmény. 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

65 évig működött, most bezár a Szombathelyi Siker Könyvtár, mert hiába pályázott, nem kapta meg az igényelt 11 millió forintos állami támogatást – írja a nyugat.hu.

A különleges szombathelyi intézmény jogelődje az 1958-ban alapított megyei szakszervezeti könyvtár volt, a Szakszervezetek Országos Tanácsa hozta létre a Széchenyi utca 4-6. alatt.  A munkahelyek ellátása volt a feladata, Vas megyében több mint száz vállalatnál működtetett letéti könyvtárat.

A rendszerváltozás után, ahogy megszűnt a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a könyvtár helyzete is bizonytalanná vált. A szombathelyi intézmény 1991-től megnyílt a városi közönöség előtt, Siker Könyvtár néven. Miután 1997-ben elkelt a szakszervezeti székház, új helyet kellett keresni, és ebben a helyi önkormányzat segített, felajánlott egy 240 négyzetméteres épületrészt. 

Az intézmény 2003 óta működött alapítványi formában, de a Területi Művelődési Intézmények Egyesületén (TEMI) belül. A Siker Könyvtár számtalan helyre pályázott, legutóbb április 25-én érkezett elutasításról szóló levél.

A könyvtár megkeresett egy országgyűlési képviselőt is – nem derült ki a neve –, hátha tud segíteni kapcsolatai révén, de nem tudott.

A Siker Könyvtárnak július 30-ig ki kell kiköltöznie az épületből. Májusban elkezdték a könyvek, polcok, asztalok, szekrények, számítógépek, nyomtatók, virágok kiárusítását, hogy ki tudja fizetni alkalmazottait.

A kép forrása: a könyvtár Facebook-oldala