2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szombathely: 2o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Tanárhiányról nem beszéltek, de elkezdenek három iskolaudvart felújítani

NKSZ | 2023. június 23. - 09:15
Tanárhiányról nem beszéltek, de elkezdenek három iskolaudvart felújítani

Miközben tanárhiánytól hangos a média, és egyre több Facebook-poszt harsog az iskolák pedagógosvadászatáról, Székesfehérvár polgármestere nem beszél róla. Pedig a közösségi oldalán szinte mindenről beszámol. Mint ahogyan most arról is, hogy három iskolának az udvarát fel fogják újítani a nyári szünet alatt. Ez dícséretes, azonban sokak szerint nem ártana azzal is foglalkozni városházi szinten, hogy mi lesz az iskolákkal tanárok nélkül.  

A nyári szünet elkezdődött, így rajtolhatnak az iskolaudvar-felújítások!
– közölte Cser-Palkovics András közösségi oldalán. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a KÉPES Programra és az abban részt vevő 20 székesfehérvári és környéki vállalatra van szükség, akik 
  • a Felsővárosi,
  • a Kodály és
  • a Széna téri
iskolák udvarának felújítását, fejlesztését finanszírozzák a tankerülettel és az önkormányzattal közösen.
Ahogy a polgármester írta, a sulik udvarai megújulnak és a Németh László iskolában okostantermet is ki fognak alakítani, ugyanebből a forrásból.
Székesfehérvár példát mutat abban, hogy a helyi vállalatok, az önkormányzat és az állami szereplők együttműködésének hála hogyan lehet fejleszteni az iskolákat, a közösségi tereket. Köszönet és hála minden partnerünknek!

– köszönte meg Cser-Palkovics András. A hozzászólásokban, ahogy az lenni szokott, sokan fejezték ki örömüket, azonban egyre több olyan komment is került a polgármesteri poszt alá, amelyekben számon kérik, hogy miért nem foglalkozik a városukat sújtó tanárhiánnyal. Zs. Gábor így fogalmazott:

Dicséretes az iskolák infrastruktúrájának javulása. Azonban tisztelettel érdeklődnék, hogy a város tervez-e javító, kompenzáló intézkedéseket foganatosítani a Teleki gimnáziumumban (és annak általános iskolájában), valamint a Tóváros Általános Iskolában már fennálló szakemberhiány pótlására? Hiszen e két iskola igen magas számú betöltetlen állását hirdető álláshirdetéseivel az "utca emberei", a gyermekeik neveléséért felelősen gondolkodó szülők is találkoz(hat)tak a héten. És a pedagógusok (halkan megjegyzve: státusztörvény miatti tömeges) pályaelhagyása, magas korfa miatt kialakuló pedagógushiány szinte biztos, hogy be fog gyűrűzni a város többi iskolájába is. 
Emellett megkérdezte, hogy tervezi-e a város, hogy a pedagógusok számára például olcsó, vagy ingyenes szolgálati/vagy bérlakás biztosításával segít a város iskoláinak tantestületeibe vonzani szükséges szakembergárdát? Majd megjegyezte
Pár éve ez a város egészségügyében, orvoshiány tekintetében megfelelőnek tűnt. Lehet, hogy célszerű lenne ezt a város oktatásügye, tömeges pedagógushiány "orvoslása" érdekében is "meglépni".

A polgármester nem reagált a neki címzett hozzászólásra, de talán sor kerülhet rá a következő Kérdezz-Feleleknél, úgy ahogy azt Cser-Palkovics András havonta meg szokta tenni a várost érintő, a polgármesternek feltett kérdéseknél. 

Fotó: bejelentették a KÉPES-Program folytatását/Önkormányzati Kommunikációs Központ