2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Idén is lesz Bloomsday Szombathelyen

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 12:45
Idén is lesz Bloomsday Szombathelyen

A Berzsenyi Könyvtár mögött tartottak sajtótájékoztatót, amelyben bemutatták az ide Bloomsday programjait.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 2023-as Bloomsdayről tartottak a szervezők sajtótájékoztatót a Berzsenyi Könyvtár mögötti Batykó-féle murális festménynél. Az eseményen részt vett Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere; Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója; Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor; Garreth Joyce írországi és Szántó István hazai képzőművészek, a tolmácsolásban Németh Adrienn nemzetközi ügyintéző segített.

A Bloomsday idén is kétnapos minifesztivál lesz a városban.

Elhangzott: június 16-án, pénteken 14 órakor veszi kezdetét az idei Bloomsday a Fő téri Joyce-szobornál, majd szombat éjfélkor ér véget a Rákóczí Ferenc utcában a Leopold Bloom sétányon az összeművészeti kortárs fesztivál, melynek kiemelt támogatója az Ír Nagykövetség. A program kiemelt eseménye idén is a Murális Műhely lesz, a Szántó István ötlete alapján életre kelt projekt a regény 18 fejezetét jeleníti meg – idén az 5. és a 6. fejezet falfestményei készülnek el. Nagy elismerés, hogy az ír külügyminisztérium az 56 helyszín közül, melyek ünneplik a Bloomsdayt, idén Párizst, Zürichet és Szombathelyt állítja a figyelem középpontjába. A rendezvényen a horvátországi Pula városa is képviselteti magát – olvasható a szombathely.hu oldalon.

A fesztivál két napján ingyenesen lesznek látogathatók a múzeumi negyed intézményei (Képtár, ISEUM Savariense, Schrammel-gyűjtemény).

Fotó: szombathely.hu