2024.04.17., szerda - Rudolf
Szombathely: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Letétbe helyezte felmondását a Tanítanék Mozgalom miskolci alapítója, Pilz Olivér

Tajthy Ákos | 2023. június 08. - 17:45
Letétbe helyezte felmondását a Tanítanék Mozgalom miskolci alapítója, Pilz Olivér

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára ilyen módon is a státusztörvény benyújtásával szemben kíván tiltakozni.

Letétbe helyezte felmondólevelét Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. A Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, ezen a módon is tiltakozni kíván a státusztörvény benyújtásával szemben – erről a mozgalom számolt be szerdán a közösségi oldalán.

Úgy fogalmaznak, ha megszavazzák a bosszútörvényt, a jelenlegi több tízezres tanárhiány tovább fog emelkedni! Olivérhez hasonlóan rengetegen elhivatottak a szakma iránt, azonban az új, megfélemlítő és cenzúrázó körülmények között sokan úgy fognak dönteni, hogy nem tudják tovább folytatni. Amint az ismert, a Belügyminisztérium benyújtotta a törvénytervezetet az Országgyűlésnek.

Pilz Olivér 2016-ban kezdte tiltakozó akcióját, hogy reformokat indítson el a közoktatásban. Később egy interjúban felidézte, hogy társaival kezdetben párbeszédben reménykedtek, ezért első nyílt levelében az oktatás finanszírozásának problémáiról, a diákok és tanárok terheiről, az alaptanterv hibáiról és az oktatást érintő más kérdésekről, valamint a szakmai egyeztetések hiányáról írt, de nem lelt partnerre az oktatási kormányzatban.

A pedagógus a minap.hu-nak úgy fogalmazott: sok kollégájához hasonlóan régóta érlelődik benne a döntés, hogy elhagyja a tanári pályát, és olyan munka után néz, amiből el tudja tartani a családját. Pilz Olivér szerint a státusztörvény, illetve ahogy a kormány a közoktatást kezeli évek óta, az „kimeríti a nemzetellenesség fogalmát” véleménye szerint.

Egy jottányit sem javít a helyzeten ez a törvény, épp ellenkezőleg: ront rajta. Hiába szajkózzák a kormányzati oldalon, hogy a pedagógusok megítélését, társadalmi státuszát javítja majd – ez nem igaz. Rosszak az alapelvek, csak bosszút akarnak állni azokon, akik felemelték a hangjukat – hangoztatta.

Fotó: Pilz Olivér a zebraszerdán nyilatkozik a Miskolc Televíziónak. Forrás: minap.hu