2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 24o - 24o
Az ország 19 megyéjében

Győztünk! Tavaly is Magyarországon találta a legtöbb szabálytalanságot az OLAF

frisshirek.hu, 2023. június 07. - 11:30
Győztünk! Tavaly is Magyarországon találta a legtöbb szabálytalanságot az OLAF

Nem csak az uniós tagállamokat vizsgálták, hanem minden olyan országot, amelyben uniós forrásokat is felhasználnak. Nyilvánosságra hozta éves jelentését az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), és bár a fejlemény nagy meglepetést egyre kevésbé okoz, de ismét hazánkban tárták fel a legtöbb problémát, ráadásul úgy, hogy nem csak az uniós tagállamokat vizsgálták, hanem minden olyan országot, amelyben uniós forrásokat is felhasználnak, Afganisztántól Bangladesen át Ugandáig - derül ki az EUrológus cikkéből.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tavaly csalásgyanú miatt indított 15 vizsgálat közül 10 esetében végződött az eljárás azzal, hogy valamilyen pénzügyi következményre tettek javaslatot. Mindkét szám a legmagasabb adatnak bizonyult, bár arról nem szerepeltettek részleteket az összesítésben, hogy pontosan milyen ügyekről van szó, mennyi az összértékük és mennyit kellett emiatt visszafizetni az EU költségvetésébe.

De nem csak ebben járunk élen. Vizsgálták az európai strukturális és beruházási alapokat, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapokat is a 2018–2022 közötti időszakban. 

18 szabálytalanságot tártak fel, ez az összes forrás 0,53 százalékát érintette.

Emellett azonban a saját források rovására történt pénzügyi szabálytalanságok terén is Magyarország végzett az első helyen, ezek többségében a vám- és adóbevételekkel kapcsolatosak. A 2018 és 2022 között feltárt tíz eset az összes bevétel 18 százalékát teszi ki. Ráadásul a magyar adat e tekintetben egyenesen kiugró: 

a lista második helyére került Görögország esetében ugyanez a szám 13,6 százalék.

A hvg.hu szerint az OLAF 2022-es vizsgálati eredményeit így lehet összegezni:

  • 256 vizsgálatot zártak le és 275 ajánlást intéztek az érintett nemzeti és uniós hatóságokhoz.
  • 426,8 millió euró visszafizettetését javasolták az uniós költségvetésbe, és 197,9 millió euró jogosulatlan felhasználását akadályozták meg.
  • Az OLAF 192 új vizsgálatot indított a szakértői által végzett 1017 előzetes elemzést követően.
  • 71 lehetséges bűncselekményt jelentettek az Európai Ügyészségnek.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala