2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 24o - 24o
Az ország 19 megyéjében

Szabad Európa: Több tucatnyian rosszul lettek az épülő iváncsai akkugyárban

frisshirek.hu, 2023. június 07. - 19:00
Szabad Európa: Több tucatnyian rosszul lettek az épülő iváncsai akkugyárban

Többtucatnyian lettek rosszul néhány napja az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, miután valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték – értesült a Szabad Európa. Sztrájkkal indult a szerda reggel a Fejér megyei településen, ahol akkumulátorgyár épül, írta a Gulyáságyu Média. 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az épülő iváncsai akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében még hétfőn történt mindez – értesült a Szabad Európa. Információik szerint valamilyen anyag került a levegőbe, amit többtucatnyian belélegeztek, és rosszul lettek tőle, hánytak és hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett. Az érintettek egy forrásunk szerint védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezt követően lettek rosszul.

A gyár vezetői orvosi vizsgálatra irányították az érintettek, és utána azonnali hírzárlatot rendeltek el.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke kérdésünkre azt mondta, ők is tájékozódnak az ügyben, egyelőre annyi információjuk van, hogy valami rendellenesség biztosan történt.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lap kérdésére elismerte, hogy hétfőn a helyszínen jártak. "Az említett ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást. A folyamatban lévő büntetőeljárásról – az eljárás jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.” - írták a lapnak.

A megyei katasztrófavédelmi hatóság szerint "2023. június 5-én helyszíni ellenőrzést tartott egy építés alatt álló iváncsai telephelyen. Az igazgatóság hatáskörébe tartozóan intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.”

A lap kereste Iváncsa polgármesterét, aki nem kívánt információt adni.

Garancsi István alvállalkozója hetek óta nem fizeti ki a munkásait, sztrájkolnak az iváncsai akkugyárnál

Több, egymástól független forrásra alapozva írja a Gulyáságyú Média, hogy az 1500 fős Iváncsán az akkumulátor-gyáróriást építő Fidesz-közeli vállalkozás, a Garancsi István üzletember tulajdonában lévő Market Építő egyik alvállalkozója hetek óta nem fizette ki a munkásait, ezért mintegy 3-400 ember lépett igen szervezetten, egyszerre sztrájkba. A lap több százmillió forintnyi kifizetetlen bérről ír.

A munkások lezárták a bekötőutakat, és szándékosan megbénították Iváncsa közlekedését. Erről a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő megyei napilap, a Feol.hu is beszámolt – természetesen a Fidesz-közeli vállalkozót nem említve.

Iváncsa a Fidesz kedvelt gazdasági övezetének része, az akkumulátorgyár építése szinte titokban kezdődött meg.

Fotó: SK One Hungary weboldala