2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Emléknappal ünnepelték Kőszegen Lóránt Gyulát

Hajmási Judit, 2023. június 02. - 19:15
Emléknappal ünnepelték Kőszegen Lóránt Gyulát

A kőszegi „Szikla” az Aranycsapat hátvédje volt, idén lenne 100 éves, ezért az idei év Lóránt Gyula Emlékév. Az emlékéven belül pedig május 31-én, halálának 42. évfordulóján külön emléknapot is tartottak Kőszeg híres hátvédje tiszteletére.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Lóránt Gyula Kőszegen született 1923. február 6-án, és a focit is ott ismerte meg. A helyi klubban korán felfigyeltek tehetségére, így 16 évesen már tagja volt a magyar ifjúsági válogatottnak.

1941-ben a 3. osztályt már Szombathelyen, az Állami Horváth Boldizsár Kereskedelmi Középiskolában kezdte és átigazolt a Szombathelyi FC-be. A SZFC 1942-ben az NB II első helyén kezdte a Zrínyi csoport tavaszi fordulóját, és jobb gólaránnyal felkerültek bajnokként az NB I-be. Az SZFC a bajnokságban második helyen végzett, ez volt fennállásának legszebb eredménye. Érettségi után 1943. július 31-én lett a Nagyváradi AC igazolt játékosa. Első meccsükön Szatmáron egy barátságos mérkőzésen 11–2-re nyertek. Első NB I-es mérkőzését a NAC-ban a Szolnok ellen játszotta. A NAC 5–2-re győzött, Lóránt Gyula balösszekötőként szerepelt. 1943. november 21-én lőtte élete első NB I-es gólját 20 méterről a Gamma válogatott kapusának a hálójába. 1944. június 4-én már 5 gólt rúgott a BSZKRT csapatának, 9–2-re nyertek és bajnokok lettek a bajnokságban. 1944. október 13-án a Nemzeti Vasasban először lépett pályára. Az 5 nagyváradi játékossal megerősített Vasas a Csepel ellen 5–2-re nyert.

2010-ben a FourFourTwo labdarúgó-magazin minden idők legjobb magyar labdarúgói között a 37. helyre sorolta – írja a focistáról a wikipédia.

Pályafutása során harminchétszer öltötte magára a válogatotti mezt, karrierjét az szakította meg, hogy társaival nyugatra akartak szökni, de elkapták őket.

Futballista karrierje befejeződése után edzőként dolgozott, Németországban, majd Görögországban. Ez utóbbi helyen érte a halál 58 éves korában.

A Kőszegi Lóránt FC és Kőszeg Város Önkormányzata Lóránt Gyula halálának évfordulóján egész napos programot szervezett. Délelőtt 5 település 7 iskolájából 16 csapat mérkőzött meg olimpiai bajnokunk emlékére. A díjátadó után az Emléksziklánál Neudl Gábor, a Kőszegi Lóránt FC elnöke idézte fel a világraszóló sikereket, ifj. Buzánszky Jenő a sportoló fiatalokat dícsérte, prof. dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas Vármegyei Igazgatóságának társadalmi elnöke a legendával való találkozását idézte fel, Básthy Béla polgármester pedig arra mutatott rá, hogy úgy tudjuk valakinek az emlékét őrizni, ha folytatjuk, amit ő csinált.

Az emléknap Lóránt Gyula sírjának koszorúzásával folytatódott. Itt a polgármester arról beszélt, hogy az Aranycsapat középhátvédje végső nyughelye zarándokhely is egyben Kőszegen, sokan keresik fel azért a temetőt, hogy a sportlegenda emléke előtt fejet hajtsanak. Halálának napja, május 31. 2011-től, amikor szülővárosában lelhette meg végső nyugalmát Lóránt Gyula, emléknap a városban – olvasható Kőszeg város hivatalos Facebook oldalán.

Fotó: Facebook / Kőszeg város