2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Az olasz futballtörténelem egyik legsikeresebb edzőjére emlékeztek, aki magyar volt, és Auschwitzban halt meg

frisshirek.hu, 2023. június 02. - 17:15
Az olasz futballtörténelem egyik legsikeresebb edzőjére emlékeztek, aki magyar volt, és Auschwitzban halt meg

Weisz Árpád életműve páratlan örökség, sorsa örök figyelmeztetés - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egykori válogatott labdarúgó és sikeres edző budapesti szobrának szerdai avatásán.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Weisz Árpád életútja tanúságtétel és figyelemfelhívás, amely egyszerre szól a legnagyszerűbb sportág, a labdarúgás szépségéről és a XX. század náci népirtásának borzalmáról

- fogalmazott a miniszter az MTI beszámolója szerint, aki felelevenítette Weisz sportolói és edzői pályafutását, megemlítve többek között az Internazionaléval és a Bolognával trénerként nyert olasz bajnoki címét.

"Mindazzal, amit a sportban elért akkor is szobrot érdemelne, ha sorsa nem volna tragikus. Ugyanez fordítva is igaz, mert emberek millióinak legyilkolása soha nem merülhet feledésbe. [...] Mivel ami történt, egészében felfoghatatlan, csak az egyes emberi sorsok megismerésén keresztül érthetjük meg és érezhetjük át a holokauszt tömeggyilkosságának borzalmát" - utalt a miniszter arra, hogy Weiszet és családját Auschwitzban kivégezték.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter köszönetet mondott a magyar kormánynak Izrael támogatásáért, Weiszről pedig úgy vélekedett, legendás tréner volt, akinek öröksége a mai napig edzőket és játékosokat inspirál.

Tanulnunk kell a múltból és mindent meg kell tennünk azért, hogy ilyen pusztítás soha többé ne fordulhasson elő

- fogalmazott, és hozzátette, ez az első szobor, amely Weisz Árpádot ábrázolja. Úgy vélte, ez egyfajta síremlékként is szolgál Weisznek és családjának, valamint a hatmillió zsidó áldozatnak. "Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden szónak következménye van, és az is lényeges, hogy a futballstadionok biztonságosak maradjanak, mert ez is Weisz öröksége" - hangoztatta.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke azt mondta, hogy Weisz Árpád a két világháború közötti időszak legsikeresebb magyar edzője volt Olaszországban. Emlékeztetett rá, hogy ő fedezte fel a kétszeres világbajnok Giuseppe Meazzát,

tragikus életútja miatt pedig Olaszországban a rasszizmus elleni harc jelképévé vált.
Példája és élettörténete a legékesebb bizonyítéka annak, hogy a XX. század történelmi viharai, népelnyomó diktatúrái és antiszemitizmusa milyen tragikus hatást tudtak gyakorolni a legnagyobb tudású szakemberekre is

- mondta az MLSZ elnöke, és felhívta a figyelmet a szövetség által életre hívott "A gyűlölet nem pálya" elnevezésű programra, valamint hangsúlyozta, hogy a zéró tolerancia elvét alkalmazzák minden diszkriminatív megnyilvánulással szemben. Giuseppe Saputo, a Bologna labdarúgóklubjának elnöke emlékeztetett rá, hogy Weisz a pályafutása csúcsát náluk érte el edzőként a két olasz bajnoki címmel.

Több mint hatvan évig nem tudtuk pontosan, hogy mi történt vele, ma pedig felelősségünk arról gondoskodni, hogy az övéhez hasonló esetek soha ne történhessenek meg

- mondta. A X. kerületi Eiffel Műhelyház előtt felállított félalakos szobor - Bíró Lajos Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása - futball-labdával a kezében ábrázolja Weisz Árpádot. A műalkotást Gulyás Gergely, Eli Kohen, Csányi Sándor és Giuseppe Saputo közösen leplezte le.

A kiemelt kép forrása: MTI / Máthé Zoltán