2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében
Vas

A pünkösdi hétvégén is építik a hidat Kőszegen

frisshirek.hu, 2023. május 26. - 07:45
A pünkösdi hétvégén is építik a hidat Kőszegen

Akár a napokban helyére kerülhet a Gyöngyös partján épülő új híd szerkezete. Az ütemtervet akkor tudják tartani, ha a pünkösdi hétvégén sem áll le a munka.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Már szegélyezik a 80 méter hosszúságban megújuló járdát és kerékpárutat, amely a Gyöngyös patakkal párhuzamos szakaszán 2,75 m, a körforgalomtól a közút mellett pedig 3 méter széles lesz. Pénteken érkezett meg a 24 méteres előre gyártott hídszerkezet, amelyre a parton kialakított munkaterületen szerelik fel a korlátoszlopokat, a korlátot, valamint a villamosipari munkákat is itt végzik el, a meder felett ugyanis mindez lényegesen balesetveszélyesebb lenne. Az íves kialakítás miatt a korlátelemek sorszámozottak, nem mindegy hova kerülnek – mondta el Horváth Béla, a generálkivitelező Hídvasút Kft. vezetője.

A készre szerelt híd (tartószerkezete ragasztott fa, a korlát horganyzott acél, a járófelület keményfa padló) súlya 14 tonna lesz, speciális, 100 tonna teherbírású daruval fogják a helyére emelni. Ezután következik alatta a betonba rakott terméskővel a mederburkolás. A munkálatokkal június első felében szeretnének végezni a kivitelezők, akik ütemterv szerint haladnak annak ellenére, hogy a rendkívüli mennyiségű esőzés jelentősen hátráltatta őket.

A híd üzembe helyezéséhez szükség lesz a vasútállomást megújító „Intermodális Csomópont” program második ütemének megépítésére, melynek finanszírozását tavaly a 4000 milliárd forinttal megemelkedő állami energia kiadások miatt függesztette fel a Kormány sok más fontos projekttel együtt.

A program újraindítása és megvalósulása során a híd folytatásaként lámpás gyalogos átkelőhely létesül a 87-es úton, a túloldalon pedig a főút mellett megépül a hiányzó kerékpárút szakasz Kőszegfalva felé. Jelenleg az ÖMV benzinkút bejáratánál a Cáki út torkolatának meglehetősen balesetveszélyes kereszteződésében kelnek át a Kőszegfalva felé induló kerékpárosok a 87-es úton – olvasható Kőszeg Város közösségi oldalán.

Fotó: Facebook / Kőszeg Város