2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Vészhelyzeti felszerelésekkel támogatja az olasz árvizek elleni küzdelmet az Európai Unió

frisshirek.hu, 2023. május 21. - 21:00
Vészhelyzeti felszerelésekkel támogatja az olasz árvizek elleni küzdelmet az Európai Unió

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül vészhelyzeti felszerelések biztosításával támogatja az olasz hatóságokat a súlyos Emilia-Romagna-i árvizek elleni küzdelemben – közölte vasárnap az Európai Bizottság.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint

Olaszország vasárnap aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelyen keresztül az EU koordinálja a katasztrófák és vészhelyzetek elleni küzdelmet.

Nyolc uniós tagállam nagy kapacitású szivattyúberendezéseket ajánlott fel, a helyszínre szállításuk folyamatban van.

Az EU katasztrófaelhárítási koordinációs központja folyamatos kapcsolatban áll az olasz hatóságokkal, és készen áll arra, hogy szükség esetén további segítséget nyújtson.

Az EU Copernicus szolgálata az olasz polgári védelem kérésére az érintett területek műholdas vészhelyzeti megfigyelését is biztosítja.

A több napig tartó heves esők okozta áradások és földcsuszamlások miatt többen életüket vesztették és több ezer embert evakuálni kellett Emilia-Romagnában.

A régiót katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, a mentőakciók továbbra is folyamatban vannak.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tegnap Orbán Viktor miniszterelnök felajánlotta Magyarország segítségét az árvíz sújtotta Olaszországnak.

Fotó: A medréből kilépett Pó folyó Torinóban 2023. május 20-án. Emilia-Romagna tartományban a folyók, patakok áradása és az esőzés okozta földcsuszamlások miatt a legmagasabb fokozatú készültség van érvényben továbbra is. MTI/AP/LaPresse/Andrea Alfano