2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Ferenc pápa nem zavartatta magát, nyilvános audenciáját félbeszakítva vett fel egy telefont

Lukácsi Katalin, 2023. május 18. - 10:02
Ferenc pápa nem zavartatta magát, nyilvános audenciáját félbeszakítva vett fel egy telefont

Egy telefonhívás szakította félbe I. Ferenc pápa szerdai audienciáját - írta meg az esetet a Reuters beszámolója alapján a Telex.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Telex emlékeztet, hogy egy-egy telefoncsörgés számos közösségi, nyilvános eseményt félbe tud szakítani, zavarva ezáltal az elmélyülést, a figyelmet, az előadást vagy az előadókat. A legtöbb színházban és akár közéleti beszélgetések elején is ezért a telefonok kikapcsolására vagy elnémítására emlékeztetik résztvevőit a házigazdák.

Jelen sorok írójával is előfordult egyszer egy élő tévés szereplése alkalmával, hogy bár telefonját kívül hagyta a stúdión, azt mégsem állította "ne zavarj" üzemmódba, így a karórán keresztül beérkezhettek pittyegéssel az üzenetek, amelyben nem más szerepelt, mint hogy

Hahó! Szia! Látlak a tévében!

A templomokban is kiteszik éppen ezért már mindenhol, hogy Isten ugyan a szentmise közben is fel akarja venni velünk a kapcsolatot - sőt akkor igazán -, de ezt nem a telefonon keresztül teszi,

ezért némítsuk el készülékeinket. Olyan élményem nem volt azonban még, amikor egy papnak csörrent volna meg a telefonja egy nyilvános szereplés, akár mise alkalmával. A Vatikánban most azonban nem is csak egy zarándok hangos módban hagyott mobilja zavarta meg Ferenc pápa audenciáját, sem nem egy feledékeny bíboros engedte, hogy becsipogjon készüléke,

hanem maga a szentatya használta a telefonját.

Igaz, nem szentmise volt éppen, hanem "csak" egy nyilvános esemény, és nem úgy felejtette Ferenc pápa a telefonját, hanem személyesen odavitték hozzá, amikor keresték. A Reuters beszámolója szerint a pápa egy percen át beszélt általános kihallgatása közben valakivel, miközben

olyan csend állt be a téren, hogy csak a sirályok hallatszottak fentről.

Különös élt ad az esetnek az is, hogy a pápa komoly kritikusa az okostelefonoknak tanításaiban. Emlékezhetünk rá, hogy amikor Budapesten, a Papp László Sportarénában fiataloknak tartott előadást, akkor is határozottan felhívta ifjú hallgatóságának a figyelmét arra, hogy ne rekedjenek a virtuális valóságban.

Kérlek titeket: az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban! Az élet a világban zajlik! Kérem, ne virtualizáljátok az életet!

- próbált a fiatalok lelkére beszélni a pápa Budapesten. A Telex emlékeztetett mostani írásában, hogy nem ez az első eset ugyanakkor Jose Bergoglio pápává választása óta, hogy egy nyilvános szereplése alkalmával vette fel a telefont. 2021-ben két nyilvános eseményen is megtörtént, amikor a szentatya elnézést kérve vette fel a telefont.

A legtöbbeket foglalkoztató kérdés azonban homályban marad: ki hívhatta a pápát?

A beszámoló szerint a kamera a telefonbeszélgetés közben a pápáról a tömegre fordult, így még a szakavatott szájról olvasók sem tudhatják feloldani a rejtélyt, és a Vatikán hivatalos fórumai sem siettek a kíváncsiskodók segítségére azzal, hogy fellebbentsék a fátylat. A Telex összeállításában azzal zárja a dilemmát, hogy az biztos, a rejtélyes idegen nem Ferenc pápa felesége vagy anyósa volt.

Vajon Krisztus hívhatta helytartóját mégis telefonon?

A kiemelt kép forrása: a Vatican News Facebook-oldala