2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Érezd Szombathelyt! Idén is kultúráé lesz a főszerep.

Hajmási Judit, 2023. május 17. - 14:14
Érezd Szombathelyt! Idén is kultúráé lesz a főszerep.

Pénteken immár negyedik alkalommal indul útjára az Érezd Szombathelyt kulturális és turisztikai kavalkád. A programsorozat részeként minden hétvégén izgalmas rendezvények várják a helyieket és a városba látogatókat.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget.

A rendezvénysorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl,- évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak a lokálpatrióta, szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, sport-, turisztikai egyházi-, és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A rendezvények sokszínűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott a résztvevők száma.

A cél, olyan kulturális és turisztikai vonzerővel bíró közösségi élmények létrehozása, melyek a város teljes közösségének szólnak: gyermekeknek, családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Lényeg, hogy együtt érezzék a város és a nyár lüktetését, érezzék Szombathelyt! – olvasható a Frisshírek.hu szerkesztőségébe eljuttatott közleményben.

A programsorozat idei nyitórendezvénye immáron megszokottan a Quadrille- Európai Táncfesztivál, melyhez május 19-én a város főterén Magyarországról kizárólagosan a szombathelyi diákok csatlakoznak szép számmal. A tánc a legnagyobb, egy időben előadott szinkrontánc kategóriában évekkel ezelőtt bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is.

A veterán autók szerelmeseinek ajánljuk a május 20-án a Belvárosban megrendezésre kerülő Mercedes Oldtimer találkozót és felvonulást. Népszerű zenekarok frontembereivel készülnek a június 3-4-én tartandó EgySZál Feszt – akusztikus minifesztiválra a Zsinagóga udvarban, ahol Lovasi András, Pásztor Anna, Bérczesi Róbert, Felefánt, Müller Péter Sziámi „egyszál gitáros” előadásait hallhatja a közönség.

Június 9-10-én Helló nyár! néven kétnapos nyárindító fesztivállal lobban be a nyár a Történelmi Témaparkban, olyan neves fellépőkkel, mint a Bikini, a Republic, az Animal Cannibals, a Bon Bon, vagy például a helyi kötődésű Mokka zenekar.

Június 16-18-án kerül megrendezésre a Szervusztok, pajtikák! – csepűrágók világtalálkozója, szabadtéri láncfesztivál. A program a magyarországi Nemzetközi Színházi Olimpia része, ahol vásári kesztyűsbáb és marionett előadások, bábos mesemondók, újcirkuszi és animációs produkciók, óriásbábos és gólyalábas menetszínházak, változatos és különleges bábtechnikával megvalósított szólójátékok, pantomimelőadások várják nemcsak a legkisebbeket, hanem minden érdeklődőt 0-99 éves korig.

Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday- kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére, egy kis ír kultúrát juttatva a város kulturális vérkeringésébe.

A tavaly nagy sikerrel zajlott Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye idén június 23-án visszatér a szombathelyi Főtérre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli próbatételen.

Június 23-24-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságok szabadtéri rendezvénnyel.

Visszatérnek a megszokott események is, új tartalommal: július 2-8. között 23. alkalommal várja a jazz szerelmeseit az improvizatív zenei tábor a Lamantin Jazz Fesztivál keretei között, melynek helyszíne idén is a Weöres Sándor Színház lesz.

A Nyitott városháza sorozat keretein belül 4 alkalommal különleges hangulatú teraszkoncerteken élvezhetjük a kellemes nyári estéket.

Fotó: szombathely.hu