2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

A szúnyogok elleni védekezés fontosságára figyelmeztetnek

Hajmási Judit, 2023. május 17. - 15:30
A szúnyogok elleni védekezés fontosságára figyelmeztetnek

A sok csapadék után, az erősen párás levegő igazi táptalaj a szúnyogok lárváinak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) most az önkormányzatok segítségét kéri, a szúnyogpopuláció elszaporodásának megelőzése érdekében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az enyhe tél és a csapadékos idő miatt, idén a megszokottnál korábban jelentek meg a szúnyogok. Akik ilyenkor már a kerti munkák miatt többet tartózkodnak a kertben, vagy éppen a gyerekkel a játszótéren, biztosan találkoztak már a vérszívó zümmögőkkel.

A szúnyoggyérítést egyébként az állam és az önkormányzatok közösen szokták elvégezni, ennek módjáról pedig előtte tájékoztatják a lakosságot.

Ez idén sem lesz másként, de idén szeretnék a lakosság közreműködését is kérni. A szombathelyi önkormányzat szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatója szerint, az alábbi dolgokban kérik a lakosság figyelmét, hogy a várszívók szaporodását lassítani lehessen.

2020. óta nem lehet vegyszeres szúnyoggyérítést végezni, ami egyrészt jó, mert nem írtjuk ki vele az összes rovart, főként a méheket, akik nélkül mi is meghalnánk pár éven belül, másrészt sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy az udvarunkban, lakókörnyezetünkben ne legyenek pangó vizek – mondja az általunk megkérdezett rovarírtással foglalkozó szakértő.

Ez egybecseng az NNK által készített tájékoztató anyaggal is. A kérés lényege, hogy ne hagyjunk szabadon az udvarunkban fölösleges vizeket, mert egy zacskóban felgyűlt vízben naponta akár 200-300 petét is tud rakni egyetlen szúnyog.

Persze itt nem arról van szó, hogy az öntözéshez felfogott csapadékvizet azonnali hatállyal ki kell önteni, de ahogy a fenti képen is jól látszik, azért minden otthon körül vannak olyan vízgyűjtők, amik számunkra nem, de a szúnyogok számára annál inkább hasznosak.

Fotó: Pixabay.com