2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Több száz kórházi "elfekvő" ágy sorsáról döntött Pintér Sándor

frisshirek.hu, 2023. május 15. - 20:00
Több száz kórházi "elfekvő" ágy sorsáról döntött Pintér Sándor

Elkészült a rendelettervezet, amely pontosítja, hogy júliustól mi lesz a kórházi elfekvőkkel: több száz ilyen ellátást nyújtó ápolási osztályon lévő ágy kerül át a kórházaktól a szociális ellátórendszerbe. Ez a tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátását érinti, akik nem igényelnek kórházi szintű ellátást, mégis az ápolási osztályokon (köznapi néven elfekvőkön) vannak. A kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek ezek az ágyak, a személyzet és a betegek is, elvileg júliustól, ez a legújabb céldátum. 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Öt vidéki és egy budapesti kórház összesen 334 ágyának sorsáról rendelkezik a szakápolási rendszer átalakításával összefüggésben az a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt és most társadalmi vitára bocsátott rendelettervezet, szúrta ki a 24.hu a kormány honlapján.

Ez az intézkedés alapjaiban változtatja meg az ápolásra-gondozásra szorulók ellátását azzal, hogy a kórházak helyett ezeket a betegeket a szociális ellátórendszerre bízza.

Az ellenzék által csak “lex megdöglesz”-nek nevezett jogszabály-csomagot azóta el is fogadta az Országgyűlés, most már csak a részletszabályok derültek ki. 

Ez a tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátását érinti, akik nem igényelnek kórházi szintű ellátást, mégis az ápolási osztályokon (köznapi néven elfekvőkön) vannak. A kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek ezek az ágyak, a személyzet és a betegek is, elvileg júliustól, ez a legújabb céldátum. 

A friss rendelettervezet szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott hét kórházból az ellátottak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeibe kerülnének. Pintér hat átadó/befogadó intézményt jelölt ki, ágyszámokkal.

Így Oroszlányból 70, a Szent János Kórházból 100 ágy kerülne át egy-egy közeli szociális intézményhez. Nagyobb távolság, hogy a dombóvári kórházból 39 ágy Pincehelyre, Szombathelyről 40 Celldömölkre, Nyíregyházáról 60 Vásárosnaménybe, Karcagról 25 ágy Kunhegyesre kerül.

Fotó: Péterfy Kórház weboldala