2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Megnyílt a Weöres 110 kiállítás

frisshirek.hu, 2023. május 11. - 15:45
Megnyílt a Weöres 110 kiállítás

Idén van Weöres Sándor születésének 110. évfordulója. A szombathelyi születésű költő előtt több rendezvénnyel is tisztelegnek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárlat június 24-ig látogatható a meghirdetett előadások előtt egy órával nyitó színházban.

Weöres Sándor, a magyar költészet egyik géniusza, 1913. június 22-én született Szombathelyen. Nagysága előtt tisztelegve, születésének 110. évfordulója alkalmából a Wöres Sándor Színház kiállítást rendezett a Határvonalak Színházi Fesztiválunk nyitó eseményeként. A Weöres 110 kiállítást dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitotta meg, köszöntőt mondott Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A Weöres 110 kiállítás három egységből alkot egy egészet:

Weöres Sándor rajzai

Weöres Sándor hagyatéka nemcsak verseket, hanem rajzokat is tartalmaz. Képzőművészi világára is jellemző az a gyermeki egyszerűség, játékosság, ami verseinek is sajátja. Azonban ez a letisztultság mély gondolati tartalmakat rejt a világról, az emberi létről. A humort, a derűt sem nélkülözik ezek a  rajzok. Alkotásai inkább tekinthetők rajzolt verseknek, azonos ritmusban, azonos improvizatív stílusban fogantak. A Hatvany Lajos Múzeum nagylelkű felajánlásának köszönhetően a szombathelyi színházhoz kerültek a Weöres-rajzok digitális változatai, melyből egy válogatás látható a Weöres 110 kiállításon.

Weöres-mellszobor töredék

A Kossuth-díjas Segesdi György által készített Weöres-mellszobrot a költő születésének 90. évfordulóján, 2003-ban avatták fel Csöngén. A szobrot 2012-ben színesfémtolvajok ledöntötték és feldarabolták. Az eredeti szobor egyes elemei kerültek csak elő, a többi közt a tollat és könyvet a kezében tartó könyvrészlet. Ezt az eredeti szoborelemet Segesdi György lánya, Segesdi Bori, édesapja kívánságát teljesítve a Weöres Sándor Színháznak adományozta a Weöres 110 évforduló alkalmából. A könyvlapon Weöres Sándor Vas megyei üdvözlet című verse olvasható.

Weöres-versek színészek tolmácsolásában

Nagy Cili, Herman Flóra, Kelemen Zoltán, Domokos Zsolt színművészek hangján hallgathatók Weöres Sándor versei. Az animációval kísért költeményeket az aula terében elhelyezett monitoron fülhallgatóval lehet meghallgatni. Elhangzik a többi közt a Varázsének, Tündér, Ellentétek, Ha kérdezik ki vagy, Majomország, A paprikajancsi szerenádja, Csillagzene finále, Valse Triste, Égi csikón léptet a nyár, A tündér, és a Robogó szekerek című vers.

A Weöres 110 a Határvonalak Színházi Fesztivál nyitóeseménye. A kiállítás 2023. 05. 09-től 2023. 06. 24-ig látogatható a meghirdetett előadásaink előtt egy órával nyitó színházépületben ingyenesen. A kiállítás kurátora Oroszy Csaba, képzőművész – olvasható a szombathely.hu oldalon.

Fotó: szombathely.hu