2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Bass Rezsőre emlékezik ma Kőszeg

frisshirek.hu, 2023. május 11. - 16:15
Bass Rezsőre emlékezik ma Kőszeg

Ma délután 18 órakor Bass Rezső botlatókövénél emlékeznek meg a Kőszegről elhurcolt zsidó áldozatokról, az Árpád tér 13-nál.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

1944. május 11-én a kőszegi zsidóságot a báró Schey Fülöp u. 8. sz. (ma Zrínyi u.) alatti házban kialakított (Deutsch Arthur-féle ház) gettóba zárták, ahol a környező települések zsidó származású lakosaival együtt 103 főt zsúfoltak össze. Ezen a napon megfosztották Kőszeg polgárságának egy részét a szabadságától, majd június 18-ig, a szombathelyi gettóba hurcolásukig tartották őket rabságban.

1944. július 23-án a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére Gunter Demnig német művész botlatókövet helyezett el Bass Rezső állatorvos, gyárigazgató, a Kőszegi Kaszinó választmányi tagjának emlékére, az utolsó szabadon választott lakhelye, a Kőszeg, Árpád tér 13. sz. alatti ház előtti járdarészben.

Bass Rezső alakján keresztül emlékezünk, emlékeztetünk a 79 évvel ezelőtt Auschwitzba deportált, többségében mártírhalált halt kőszegi zsidó közösség tagjaira, városunk egykori polgáraira – olvasható a kőszeg.hu oldalon.

Fotó: koszeg.hu