2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Csokorban a legabszurdabb dolgok, amiket uniós pénzből gründoltak Magyarországon

frisshirek.hu, 2023. május 05. - 19:30
Csokorban a legabszurdabb dolgok, amiket uniós pénzből gründoltak Magyarországon

Az Átlátszó által bemutatott nyírmártonfalvai lombkoronasétány hamar szimbólumává vált az uniós pénzből megvalósított teljesen értelmetlen beruházásoknak. Azonban a sétányt volt mire építeni, és itt most nem a fátlanított pusztára gondolunk, hanem arra a hagyományra, hogy végtelenül fölösleges dolgokat valósítottak meg az Európai Uniótól nyert összegekből, gyűjtött egy nagy csokornyira valót az Átlátszó.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A legújabb és legbizarrabb projekt a nyírmártonfalvai lombkorona nélküli lombkoronasétány, emlékeztet az atlatszo.hu, de ezen kívül bőven van még félresikerült projekt, amire érdemes újra visszaemlékezni. 

  • Vendég nélküli szálloda: Villánykövesden felhúztak egy szállodát, 800 milliós támogatással, aminek 2018-ban már működnie kellett volna, azonban azóta is üresen áll az épület.
  • Biciklis nélküli biciklipark: A hatvani kerékpáros kalandparkot fennállásának utolsó négy évében egy (1) fő vette igénybe, míg hétéves létezése alatt 55 bringás használta. A pályát nettó 140 millió forintból építették.
  • Utas nélküli vasút és a Felcsúti Disneyland: 2016. április 30-án indult el a Vál-völgyi (felcsúti) kisvasút, közel negyedmilliárd forint EU-s és további 1,5 milliárd magyar állami pénzből – a működés veszteséges, évente több olyan nappal, amikor effektíve nem volt egyetlen utazó sem.
  • Geotermikus fűtési rendszerből milliárdos betonplacc: Zsanán a geotermikus fűtési rendszer helyett csak egy betonplacc készült el az 1,2 milliárd forintos támogatási előlegből.
  • Munkahely nélküli munkahelyteremtés: A Híd a munka világába programban egy országos foglalkoztatási szövetkezet létrehozásával közel 2800 roma  képzését, munkához juttatását ígérték, de ez sem jött össze. Eredetileg 5 milliárd forintot szántak a botrányos végkifejletű programra.
  • Kutya és fitnesz nélküli kutyafitnesz: A vállalkozás 110 milliós vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyből előlegként 45 milliót meg is kapott.
  • Energiatermelés minden nélkül: A szintén elvetélt magyar örökmozgó ötletét a Nemzetgazdasági Minisztérium a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretéből eredetileg 410 millió uniós pénzzel tartotta támogatásra érdemesnek.
  • Kilátók a semmibe: Felesleges kilátókra sem kevés pénz ment el. A hat fős lakosú Nagygécen közel 600 millióból épült emlékpark, Makovecz tervezte kilátóval. Tyukodnak a cikk szerint nem kevesebb mint 11 kilátója lett, amelyek közül azóta már van, amit elbontottak, van, ami csak úgy eltűnt – az egész több mint 200 millióba került. Aztán ott van a szintén uniós forrásból létesült mályinkai kilátó, amely négy évet sem bírt ki, vagy a pannon-hun-határon  300 millióból fölhúzott verőcei ketreckilátó, amelyet már megbontott a szél. Bodrogkeresztúron pedig mindösszesen negyven centi magas lett a kilátó – centinként egymillió forint uniótól származó pénzből, szemlézte a lap hírét a 24.hu.

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala