2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Akár gigászi adomány is összejöhet a szombathelyi kórháznak

Hajmási Judit | 2023. május 04. - 15:15
Akár gigászi adomány is összejöhet a szombathelyi kórháznak

Szombathely lesz május 14-én a Richter Egészségváros 94. állomása. A különböző vizsgálatokon való részvétel a lakosság számára díjmentes lesz, sőt minden megvizsgált személy után 500 forint támogatást kap a helyi kórház.

Május 14-én, vasárnap a szombathelyi Fő téren kerül megrendezésre a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért idén tavasztól megemelt, 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: az elektrokoagulátor készülék beszerzését, a szülészet-nőgyógyászati ambulancia fejlesztését – tájékoztatta a frisshírek.hu szerkesztőségét a szombathelyi városháza sajtóosztálya.

Az eddigi rendezvények során a résztvevő városok kórházai 5-12 millió forint közötti összeget kaptak a rendezvény végén – tudtuk meg az egeszsegvaros.hu oldalról.

A rendezvénysorozat 14 évvel ezelőtt indult el, és a májusi szombathelyi rendezvény lesz a 94. állomása, de van némi változás is az eddigiekhez képest.

„Ahhoz, hogy minél nagyobb mértékben tudjuk támogatni a hazai egészségügyet, a korábbi 300 forintról 500 forintra emeltük az aktivitásokért járó adománypontok összegét, a rendezvényre történő első belépésért pedig dupla, 1.000 forint értékű adománypontot adunk” – nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a következőképpen készül a Richter Egészségváros programra: Plakátokat helyeztünk ki a városban és az orvosi rendelőkben, digitális hirdetőtáblákon is fut majd az esemény népszerűsítése, illetve a közösségi médiában is hirdetjük a programot. A városi televízió és a városi hetilap pedig nemcsak előzetesen, hanem folyamatában is beszámol a rendezvényről: bízva abban, hogy minél több emberhez eljut a Szombathelyre érkező Egészségváros híre.

A szűrések, tanácsadások és előadások mellett ingyenesen elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint - és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek.

Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban is.

Fotó: szombathely.hu