2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 26o - 26o
Az ország 19 megyéjében

A jóléti állam alapja az erős szakszervezet

Hajmási Judit, 2023. április 25. - 18:00
A jóléti állam alapja az erős szakszervezet

Az északi-modell bevezetésének lehetőségeiről tartottak ma Budapesten nemzetközi konferenciát. Az eseményen részt vett az Északi Munkásmozgalom Együttműködési Bizottságának (SAMAK) főtitkára Jan-Erik Støstad és Anders Bergerus, a Svéd Szakszervezeti Szövetség főtanácsadója.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együttműködve programsorozatot indít, amelynek lényege, hogy megvizsgálják, hogy lehetne megerősíteni a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezet és baloldali pártok közötti együttműködést.

A rendezvény délelőtt egy zártkörű szakmai megbeszéléssel kezdődött, ahol a résztvevők főként a nemzetközi tapasztalatokról és a szakszervezetek magyarországi helyzetéről egyeztettek.

A délutáni konferenciára bárki bemehetett, aki regisztrált, amire a tolmácsgépek kiosztása miatt volt szükség.

Harangozó Gábor az SZDI programigazgatója nyitotta meg az eseményt.

Véleményem szerint a Skandináv vagy Északi modell az, amelyik garantálni tudja, hogy jólétben egy szociális állam létre tudjon jönni. Ennek az alapja a szakszervezetek és a baloldali, szocdem pártok együttműködése. Az északi jóléti állakokban folyamatosan azért dolgoznak, hogy az embereknek a munkavállalóknak az élete jó legyen és ez a tendencia a jövő kihívásait is átvészelje.

Az MSZP részéről jelen volt a párt mindkét társelnöke, ezzel is hangsúlyozva, hogy a konferenciát kiemelten fontos eseménynek tartják.

Kunhalmi Ágnes elmondta: a jóléti északi államok más történelmi adottságokkal rendelkeznek, mint Magyarország. A NER rendszerében a szakszervezetek nem kapnak teret, ahogy az ellenzéki pártok sem, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a baloldal a szakszervezetekkel egymásra találjon.

A jelenlévők tapssal fejezték ki egyetértésüket, főként a beszéd azon részeiben, ahol az erős szakszervezetek fontosságáról beszélt a párt női társelnöke.

Komjáthi Imre, az MSZP férfi társelnöke kiemelte, hogy maga is a munka világából jött, és nem ismeretlen számára a szakszervezeti világ sem.

Az MSZP azt mondja, hogy nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. Kellenek az erős szakszervezetek és ezekkel a szerveződésekkel az MSZP-nek együtt kell működni! Mindenben segítünk, amiben tudunk. Azért kell szociáldemokrata kormány, hogy a szakszervezetek véleménye számítson.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke arról beszélt, hogy kell a jó együttműködés, amit folyamatosan fejleszteni kell. Magyarország fejlődése tudja garantálni a jólétet, de ehhez meg kell becsülni a munkát és a dolgozókat.

Jan-Erik Støstad legfontosabb gondolata az volt, hogy elengedhetetlen hogy a szakszervezetek együtt dolgozzanak a pártokkal. Ez az alapja az északi modellnek. Ez az alapja a jóléti demokráciának.

Az eseményen több szakszervezet is képviseltette magát.

A felszólalók közül többen megfogalmazták, hogy a rendszerváltáskor ajándékba kaptuk a demokráciát, amit manapság folyamatosan nyírbálnak, egyre nehezebb helyzetbe hozva a demokráciát, a szakszervezeteket és a dolgozókat is.

Fotó: mszp.hu