2023.09.28., csütörtök - Vencel
Szombathely: 24o - 24o
Az ország 19 megyéjében

A szekszárdi Heimann Zoltán lett a Borászok Borásza

Tóth Rózsa, 2023. április 22. - 10:30
A szekszárdi Heimann Zoltán lett a Borászok Borásza

Öt jelölt közül választották április 21-én a Borászok Borászát a szakma kiemelkedő személyei. A díjat Rókusfalvy Pál alapította 2007-ben a Kárpát-medence borászai számára. Kiemelkedő presztizzsel járó elismerés, amely semmilyen anyagi elismeréssel nem jár. Megválasztották a 2012-ben alapított Borászok Barátját, mely címet Ripka Gergely borszakíró kapta valamint a Jövő Borászát Hock Pétert.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Heimann Zoltán szekszárdi borász lett a 17. Borászok Borásza cím birtokosa 2023-ban, akit az 50 legjobb magyar borász választott maguk közül április 21-én. A Borászok Borásza az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik.

A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott jelöltek közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával.

A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni.

A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál - aki ma már nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos - a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.

A Borászok Barátja díjat Ripka Gergely borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője kapta a hozzá járó 50 palack borral, valamint, a pincekulccsal, amely azt jelképezi, hogy a díjazott mindig szívesen látott vendég a legjobb borászok pincéiben. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.

A Borászok Borászát gondozó Vinum Praemium Alapítvány emellett kifejezett célként tűzte ki a jövő biztosítását a fiatal borászok támogatása révén (Jövő Borásza Ösztöndíj), a magyar borkultúra ápolását és az azért tevékenykedő civil teljesítmények díjazását is. A jövő borásza Hock Péter lett, aki 1 millió forintos ösztöndíjat nyert külföldi szakmai gyakorlatához.

Fotó: Herceg Ágnes borszakértő Facebook oldala