2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Fejlesztenék a Vulkán fürdőt

Hajmási Judit, 2023. április 18. - 16:30
Fejlesztenék a Vulkán fürdőt

A Vulkán fürdő energetikai fejlesztése is azon pályázatok között van, amelyet a Vas Vármegyei Közgyűlés által szervezett programon, pénteken bemutattak. A fejlesztés ezért is fontos, hogy a megemelkedett energiaárak mellett is hatékonyan és gazdaságosan lehessen üzemetetni a fürdőt.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Fehér László Celldömölk polgármestere közösségi oldalán ismertette a 12 vasi város vezetőjének terveit a megye fejlesztése kapcsán.

Tizenkét vasi város vehet részt a Területfejlesztési Operatív Program pályázati rendszerében, Szombathely megyeszékhelyként más elbírálás alá esik. A tizenkét város polgármestereinek részvételével mutattak be egy-egy települési projektet, Celldömölkről a fürdő fejlesztésére vonatkozót. A kiválasztott projektek közül a mi projektünk a legmagasabb összeggel megtervezett, ha eredményes lesz az elbírálás, akkor 1,2 milliárd forintos beruházás valósul majd meg – írta Facebook oldalán Fehér László.

A város külön figyelmet fordít fürdőjére, de a drasztikusan megemelkedett energiaárak komoly akadályok elé állították a város vezetését. A csaknem 1600 négyzetméternyi vízfelület energiaszükségletének ára megtöbbszöröződött a korábbi évekhez viszonyítva.

A megújuló energiaforrásokat használó beruházással szeretnénk csökkenteni az energiaköltséget, ennek érdekében napelemeket helyezünk ki, és egy több mint kétezer méter mély kutat fúrunk. A fejlesztés után költséghatékonyabban, olcsóbban tudjuk majd üzemeltetni a fürdőnket, amely jelenleg is nagyon népszerű, az ország számos helyéről érkeznek a vendégek. A celldömölkieket is arra biztatom, használják ki a fürdőnket, kiemelkedő gyógyvizét, a nyáron pedig a strandmedencéit is – fejezte be posztját a polgármester.

2007 ősze óta van tanúsítványa a fürdő gyógyhatású vizéről. A magas nátrium-hidrogén-karbonát tartalmú víz, amely itt tör a felszínre különösen a mozgásszervi panaszokkal küzdők számára nyújt jelentős segítséget.

Hazánk gyógyvizekben rendkívül gazdag, kialakulásukról a következőket érdemes tudni:

A földfelszín alatti kőzetek kipárolgásának lecsapódása és a beszivárgó víz együttesen felelősek a gyógyvizek keletkezéséért. Míg ezek a vizek a felszínre bukkannak, rengeteg kőzetből szívják fel magukba az ásványi anyagokat, oldott gázokat, és aztán így törnek elő. E vizek kémiai összetételük, netán tulajdonságaik miatt gyógyítú hatásúak – ez teljesen független a hőmérsékletüktől, vagyis a gyógyvíz hideg és meleg egyaránt lehet – olvasható az elte.hu oldalon.

Fotó: Facebook / Fehér László