2023.09.25., hétfő - Eufrozina, Kende
Szombathely: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében
Vas

Bővítené buszjáratait Celldömölk

Hajmási Judit, 2023. március 30. - 13:38
Bővítené buszjáratait Celldömölk

A helyijáratokon járatbővítésén kívül a helyközi járatokkal való utazás lehetőségét tárgyalja a város vezetése az Építési és Közlekedési Minisztériummal.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Döntött a képviselőtestület Celldömölkön. A március 21-i ülésről a polgármester közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságot.

Fehér László elmondta, hogy: június végén lejár a szolgáltatóval megkötött szerződés, gondoskodnunk kell a folytatásról. Az elmúlt időszakban forgalomszámlást végeztünk, és ismét megbizonyosodtunk arról, hogy az autóbuszjáratok kihasználtsága jó. Nem hogy meg tudjuk tartani az eddigi járatokat, de bővíteni is szeretnénk.

A vasútállomástól Alsóságon át Izsákfáig tartó és a vasútállomásra visszaérkező kilenc járat mellett április 1-től szeptember 30-ig ismét lehet utazni azon a fél járaton, amelyik 18.10 órakor indul a vasútállomásról, elmegy a Ság hegyig, érintve a Vulkán fürdőt, majd 18.30 órára vissza érkezik a vasútállomásra. Ez főként a Ság hegyre kiránduló helyieknek, a Vulkán fürdőbe és a Vulkánparkba kilátogatóknak, a szőlősgazdáknak és a turistáknak jó megoldás.

A szolgáltatói pályázatot úgy írjuk ki, hogy július 1-től a reggel 7.30 órakor a vasútállomásról induló járat útvonalát bővítjük. Az autóbusz a Baross utcán Dömölkre ér le, majd a Széchenyi utcán jön vissza az iskoláig, és folytatja az útját. Ezzel a járattal a Dömölkön élők autóbusszal érhetik el a távolabbi üzleteket, a Vulkán fürdőt, a Ság hegyet.

Az autóbuszon 200 forintos menetjegy megvásárlásával, valamint havi 1500 forintos diák- és nyugdíjas bérlettel, illetve 3000 forintos teljesárú bérlettel lehet utazni.

Szándékunk, hogy a helyközi járatokat is bevonjuk a helyi közlekedésbe, emiatt az Építési és Közlekedési Minisztériummal tárgyalunk, szeretnénk szerződést kötni. Ha ez sikerül, akkor az Izsákfán és Alsóságon áthaladó helyközi járatokat helyijáratos jeggyel és bérlettel is igénybe lehet majd venni, ez plusz tíz járatot jelent, Szeretnénk ebbe a lehetőségbe a dömölki járatokat is bevonni, az evangélikus templom és a vasútállomás közötti plusz húsz járatra szállhatnak majd fel a celldömölkiek. A celldömölkiek eddig is fel tudtak szállni ezekre a járatokra a helyközi járatra vásárolt jeggyel, így azonban a helyijáratos jegyeket, bérleteket is igénybe tudják venni - olvasható Fehér László közösségi oldalán.

A városvezetőjének tájékoztatása szerint ezek a tervek nagyjából 1-1,5 millió forinttal terhelnék meg a város költségvetését, de ezzel sem lépnék túl a tömegközlekedésre elkülönített 31 milliós költségvetési keretet.

A frisshírek.hu munkatársa megkérdezte a helyieket, hogy mit szólnak a tervezett változtatásokhoz.

Irénke (86) sokat jár a fürdőbe kérdésünkre azt mondta, hogy öröm neki, ha a polgármester úr fejleszti a város közlekedését, igaz, hogy számára ez nem lesz változás, mert mindegyik buszjáraton ingyen utazik egyébként is.

Anita (28) nagyon örülne a lehetőségnek, mert autó híján tömegközlekedéssel tudja megoldani a gyerekek óvodába és iskolába hordását. Nagy segítség lenni nekik, ha a bérleteket a távolsági buszokon is elfogadnák.

Fotó: Facebook / Fehér László