2024.04.16., kedd - Csongor
Szombathely: 7o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Fejlesztené a város a körmendi Batthyány kastélyegyüttest

Hajmási Judit | 2023. március 24. - 19:15
Fejlesztené a város a körmendi Batthyány kastélyegyüttest

Fejlesztési lehetőségekről tájékozodik a körmendi városvezetés a Batthyány kastélyegyüttes kapcsán.

A Batthyány-kastély egyik szárnyában 1950-től cipőgyárműködött. A gyár azonban 2003-ban végleg bezárt. Az üzem bezáráshoz a megrendelés visszaesésén kívül, az ingatlan tulajdonjogi vitája vezetett.

Az MSC Hungary Kft.-nek jogvitája támadt a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI); a bíróság a kincstár javára döntött – írta meg még 2003-ban a hvg.hu.

Fénykorában a cipőgyártás 1500-2000 főnek adott munkát a településen. A rendszerváltás után több cég is próbálkozott a gyártással, de végül mind bedobta a törölközőt.

Az épületegyüttes a gyár bezárás után gyors leromlásnak indult, végül 2020-ban az önkormányzat a terület rehabilitációja kapcsán lebontatta a cipőgyári üzem épületét.

A bontás előtt az önkormányzat által készült leiratban a következőket írták:

 „A fejlesztési terület a Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 9. szám alatt található különleges övezet, ahol a korábban neves MARC cipőket is gyártották... A csaknem húszezer négyzetméteren a korábbi építési technológiájú munkacsarnokok, vélelmezhetően azbeszttel, olajjal szennyezett terület találhatók, nem őshonos, ám mára megtelepedett növényzettel, bitumenes burkolatokkal, földben rejtett tartályokkal. A terület örökségvédelmi szempontból kiemelt. Kihasználtsága jelenleg nulla." – írta meg az ugytudjuk.hu.

A tegnapi napon Bebes István polgármester találkozott a városba látogató dr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkárral, valamint a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. munkatársaival, a kastély jövőbeni fejlesztési lehetőségeinek reményében.

Remélhetőleg hamarosan rendeződik a hajdan szebb napokat látott körmendi kastély sorsa.

Fotó: körmend.hu és Facebook/ Bebes István